Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Жельо Бойчев: Левите имат сериозни основания да са против СЕТА

Европейската бюрокрация е в плен на големите транснационални компании, заяви той в Денят ON AIR

27.10.2016 | 20:20 Редактор: Ирина Георгиева
Жельо Бойчев: Левите имат сериозни основания да са против СЕТА

Левите партии не само в България, а и в цяла Европа са против търговското споразумение между ЕС и Канада. Те имат много сериозно основание за това. 

Тази теза защити депутатът от БСП Жельо Бойчев в Денят ON AIR.

"Най-лошата услуга, която може да си направи ЕС е да не отговори на обществените настроения и на обществените въпроси. Няма как да се поемат такъв тип дългосрочни договори без да е ясно въздействието върху тях, върху икономиката, местните производители и в крайна сметка върху всеки един от европейските гражданин. Съмнението, че ще бъдат денонсирани тези високи стандарти, които Европа е завоювала във всяка една сфера като почнем здраве, екология, социални трудови права - висят, много тежко висят", обясни Бойчев.

По думите му българското правителство не е поискало нито едно изключение - "не може да отнемеш национален суверенитет, правото да провеждаш национални политики за сметка на големите транснационални компании, които ще имат правото да съдят държавите".

Европейската бюрокрация е в плен на големите транснационални компании, смята той. 

В студиото на Bulgaria ON AIR Жельо Бойчев коментира и последните промени в Изборния кодекс. 

"Няма друг такъв случай в края на изборната кампания да приемаш промени. Това е пълен управленски абсурд. Ако не може едно правителство да гарантира конституционното право на всеки български гражданин, то трябва да си отива. Всичко е започнало като подготовка - ЦИК, хронология, инструктажи на всички заети в изборния процес лица, а ние ще сменяме правилата в движение. Или може би целта е да направим отново изборен хаос и г-н Цветанов да се справи много добре, както на предишните избори", заподозря той.

Проблемът, който имаме е, че не може да променяш правилата по време на изборната кампания, добави той. Тези избори бяха направени със сделка, посочи още Бойчев.

Запитан за Временната анкетна комисия в Народното събрание за АЕЦ "Белене", депутатът заяви: "Нека да сложим хронологично цялата история и да видим във времето кой какво поведение е имал. Това обаче застрашава нещо друго, защото ГЕРБ постоянно имат променена позиция за "Белене", а сега твърдят, че търсят реализация на проекта, за да не потънат тези 3 млрд."

Няма как да разчитаме, че ще реализираме този проект като го превърнем в центъра на предизборната кампания, подчерта Бойчев. Според него трябва да се направи Анкетна комисия защо са провалени всички енергийни проекти.