Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Румен Миланов: Най-вероятно "Ислямска държава" ще бъде разгромена

Според него най-големият проблем за външната среда за сигурност са конфликтите в Близкия Изток и вторичният ефект - бежанската вълна

27.10.2016 | 21:07 Редактор: Ирина Георгиева
Ген. Румен Миланов: Най-вероятно

Вътрешната среда за сигурност в България от голяма степен се влияе от външната среда за сигурност. Това коментира експертът по сигурност ген. Румен Миланов в Денят ON AIR.

Според него най-големият проблем за външната среда за сигурност са конфликтите в Близкия Изток, които не спират от доста години и паралелно с тях - този вторичен ефект така наречената бежанска вълна. По думите му този вторичен ефект е много по-значим и мощен за нас. Най-вероятно той ще продължи с години и няма да е ден, два, три, прогнозира ген. Миланов.

Доколкото до бежанците, които се установяват, техният произход не е толкова сирийски, голяма част са афганистанци, коментира още той.

Експертът по сигурност смята, че най-вероятно ще има успех срещу "Ислямска държава" и тя ще бъде разгромена. Той обаче е притеснен къде ще отидат играчите, които са там.

Ген. Румен Миланов не изключва да се активират и терористичните актове в бъдеще. Въпреки това е категоричен, че не трябва да отстъпваме пред "Ислямска държава".

Запитан за хибридните войни, експертът посочи, че те не са спирали.

"Безспорно руските служби искат да оказват своето влияние, но това е разбираемо. Важни са обаче отношенията между Русия и НАТО, които ние не можем да диктуваме, но имаме привкус. Другото по-важно е, че ние сме в НАТО и в ЕС, но не можем да забравим, че Русия е световна сила и няма как да не се съобразяваме с нея, както не може да не се съобразяваме и с Турция", заяви той и добави, че ние сме малки и трябва да внимаваме с големите.

По повод охраната на границата, ген. Миланов отчете, че би било коректно "Гранична полиция" да бъде увеличена щатно, а с колко - е въпрос на разчети.

"Армията - да, може да влезе, но има други функции и подготовка. В случая трябва да бъде подчинена на вътрешния ред", обясни той.