Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Балотаж Трайков - Цачева би бил интересен

При такъв балотаж България ще покаже, че е дясно ориентирана и поела по пътя към евроинтеграцията, заяви той в Денят ON AIR

26.10.2016 | 20:23 Редактор: Ирина Георгиева
Румен Христов: Балотаж Трайков - Цачева би бил интересен

Балотаж между Трайчо Трайков и Цецка Цачева ще бъде много интересен. Това коментира народният представител на РБ и председател на СДС Румен Христов в Денят ON AIR.

"При балотаж Цачева - Трайков, България ще покаже, че е дясно ориентирана и поела по пътя към евроинтеграцията, че сме трайно в ЕС и НАТО и че опити към връщане към миналото са минати", коментира Христов. 

Реформаторът много се надява, че Трайков ще стигне до балотаж. Според него всички зависи от тях, а подкрепа очакват от всички българи.

Напълно сме мобилизирани и работим, коментира Христов. По думите му кандидатът на БСП ген. Румен Радев няма толкова голяма преднина.

"По повод коментарите за "прехвърчане на искри" между РБ и ГЕРБ - нашият основен опонент е БСП и техният кандидат генерал Румен Радев", поясни Христов и добави, че не биха работили и с ДПС.

Румен Христов коментира и обещанието на премиера Бойко Борисов да разпореди ревизия на всички приватизационни сделки, чиято абсолютна давност не е изтекла. Припомняме, че днес министър-председателят заяви, че "Булгартабак" не е продаван от него, че дружеството не е имало пари в сметката и е било продадено от Агенцията за приватизация с консултант "Ситибанк" и с наблюдаващ министър Трайчо Трайков.

"Що се отнася до заявеното желание за една ревизия на всички сделки, осъществени в България след прехода, това не е лошо. Нека да разберем кое как се е случило. Мисля, че автентичната десница няма притеснения в тази посока. Да, много се говори, че активи за 30 млрд. са приватизирани за 3 млрд., но в крайна сметка - тези активи не работеха и трябваше да намерят своите собственици. Държавните предприятия губеха. Може да не сме намерили най-добрите стопани, но така или иначе всички предприятия си имат стопани вече", обясни Христов.

Добре е да се извлече максимума като постъпления в бюджета, но ние говорихме за смяна на модела, на строя - една от условията да влезем в ЕС беше установена пазарна икономика, а такава с държавни предприятия няма как да стане, добави той.

По думите му ситуацията по отношение на РБ и ГЕРБ е деликатна - "ние сме в коалиция така или иначе - управляваме заедно. Имаме си отделни кандидати и всеки се опитва да постигне максимално добър резултат, а от друга страна Трайчо Трайков няколко пъти казва, че няма притеснения".

Запитан дали формулата с РБ е добра, Христов заяви, че според него работи. Той отбеляза, че са имали нелоши резултати на евроизборите и на местните избори. 

"С помощта на ГЕРБ на две места имаме 4 областни кмета. Разпределението е 24 за ГЕРБ, 4 за РБ, един за ДПС. Социалистите нямат нито един областен кмет. Значи тази формула работи", посочи той.

Румен Христов се надява и след цикъла на споразумението за провеждане на изборите, да останат заедно, но му се иска формулата да бъде по-скоро коалиционен тип, какъвто е бил едно време СДС - с председател на СДС или председателски съвет, или на ротационен принцип.