Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отразяват ли социологическите проучванията реалните нагласи на избирателите?

По темата в "Денят ON AIR" говориха Соня Момчилова и Георги Киряков

25.10.2016 | 20:33 Редактор: Мария Аладжова
Отразяват ли социологическите проучванията реалните нагласи на избирателите?

Оскърбителен театър или реален барометър на предизборните нагласи са социологическите проучвания преди окончателния президентски вот на 6 ноември. По темата в "Денят ON AIR" говориха Соня Момчилова и Георги Киряков, журналист и политически анализатор.

"Ясно е вече, че балотаж ще има, ясно е, че най-вероятно на този балотаж на този етап ще отидат кандидатът на ГЕРБ и на БСП, ясно е, че балотажът ще бъде на инфарктен - това са заключения и на трите социологически агенции, които дадоха някакви прогнози", коментира Киряков.

"Има проблем с кандидатурата на г-жа Цачева и тя е, че ако тя и ген. Радев стигнат на втори тур, е много възможно ген. Радев да я победи по ред причини. Избирателите на РБ трудно биха подкрепили Цачева, за разлика от избирателите на ПФ, които много лесно биха подкрепили ген. Радев", добави той.

По думите му впрезидентската кампания има много нови лица, които обаче няма как да видим, защото около тях нямало достатъчно чуваемост: "Не може за един месец всички кандидати да се представят така, както могат да се представят основните кандидати. Освен това не всеки от тези кандидати може да извади сумите, които по закон така или иначе трябва да се плащат на медиите"

А според Соня Момчилова това, което наблюдаваме като резултати от предизборните сондажи, е "обиден театър". Тя коментира и твърдението, че социологическите проучвания са платени: "При положение, че е истина, медиите на какво основание си позволяват да правят прогнози и да канят кандидати за президент, предвид най-голямата успеваемост, която според тях би могла да се предскаже. Това не би следвало да е така".