Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проучване: Цецка Цачева печели президентския вот с 43% на втори тур

Тази и още статистики, свързани с изборите и предизборните дебати, представи в "Денят ON AIR" социологът Юлий Павлов

24.10.2016 | 20:11 Редактор: Мария Аладжова
Проучване: Цецка Цачева печели президентския вот с 43% на втори тур

Разлика от десет процента между Цецка Цачева и Румен Радев на първи тур и оспорван балотаж с два процента преднина на Цачева е вероятният сценарий за предстоящия президентски вот, сочат данни на проучване, направено от Центъра за анализи и маркетинг.

За целите на проучването са анкетирани над 1000 пълнолетни граждани на България в периода от 15.10 до 22.10, разясни в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR социологът Юлий Павлов. Той подчерта, че изследването е по инициатива на Центъра за анализи и маркетинг, т.е. няма външен възложител и се финансира със средства на изследователската програма на центъра.

В представената статистика са изложени мненията на гражданите по различните проблеми в страната. Някои от наболелите въпроси обаче са силно раздути в общественото пространство, смята Павлов.

Основният проблем, който вълнува най-много гражданите на България са ниските доходи, сочат резултатите - 72% от анкетираните отбелязват именно това. На второ място е безработицата с 50% от мненията. 35-40% от анкетираните посочват като основни проблеми ситуацията в здравеопазването, престъпността и корупцията по високите етажи.

"В първите пет нямате бежанци или мигранти, а това е водеща тема в дебатите. Явно тази тема е раздута, кому е нужна е друг въпрос", коментира социологът.

Така например, отношенията със САЩ, Русия, ЕС и Турция са следващите по значимост теми в медиите, предложени от партиите, посочи още Павлов. Данните на изследването обаче показват, че едва за 6% от българите смятат тези аспекти от международните отношения за сериозен проблем за тях.

Що се отнася до предстоящите президентски избори, тук социологът цитира резултати от 32% за Цецка Цачева и 22% за Румен Радев на първи тур, с гласуващи около 3,5 милиона души.

А на втори тур - 43% за Цачева и 41% за Радев. 

След тях се нареждат съответно Красимир Каракачанов (9,1%), Ивайло Калфин (6,3%), Трайчо Трайков (5,6%), Веселин Марешки (5,3), Татяна Дончева (3,3%) и Пламен Орешарски (2,8%).

"Орешарски е по-назад от Дончева, но ако ДПС мобилизират 200 хил. от избирателите си, той може успешно да се пребори за четвъртото място", анализира Юлий Павлов.