Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Първанов: Вината за липсата на ляво единство е в БСП!

Ивайло Калфин е блестящ дипломат и отговаря на надеждите на хората, каза лидерът на АБВ в ефира на Bulgaria ON AIR

24.10.2016 | 19:55 Редактор: Тодор Петров
Първанов: Вината за липсата на ляво единство е в БСП!

Не е вина на АБВ, че лявото единство не се случи. От БСП казаха публично, че преговарят без Първанов и Калфин. Ние изтеглихме нашите кандидатури. По-голям компромис от това, здраве му кажете. Основният удар от БСП не е срещу ГЕРБ, а срещу АБВ.

Това заяви в предаването "Денят ON AIR" председателят на АБВ и държавен глава в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

Той уточни, че е възможно да се стигне до партньорство между двете партии при евентуален балотаж на изборите, но за тази цел трябва да има преговори. 

"Не искам да правим лицемерни неща. От "Позитано" заявяват няколко пъти, че не искат партийна подкрепа. Румен Радев показва стремеж към надпартийност. Президентът трябва да е надпартиен, но не трябва да е антипартиен", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR

Георги Първанов определи кандидата на АБВ за президент Ивайло Калфин като силен с качествата си на блестящ дипломат и почтен човек, както и с идеите си

"С Калфин сме хора от левицата, но има ли военната и външната политика ляво и дясно? Президентът не е нито ляв, нито десен. Ивайло Калфин отразява точно очакванията и надеждите на хората в активна възраст. На младите хора, но и на тези, които са в средна възраст", каза още гостът в студиото на Владимир Сиркаров.

Според него има стремеж да се нихилизира отношението към президентската институция. "Това идва най-вече от премиера Бойко Борисов. Трябва да бъде преодолян вредният модел Плевнелиев", посочи Първанов.

Той е на мнение, че дейността на президента Росен Плевнелиев категорично дискредитира президентската институция. По думите е прекалено провокативното отношение към наши съседи и безличното отношение във външен план

"На малка Македония всеки се пъчи и показва мускули. Дайте да ги покажем на Турция, Москва и Вашингтон", настоя гостът на телевизията.

Първанов призна, че не е изненадан от подкрепата на ДПС към Пламен Орешарски в битката за "Дондуков" 2. Той добави, че шест правителства имат вина, за да не се случват големите енергийни проекти в България.