Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Корман Исмаилов: Квадратчето "Не гласувам за никого" е излишно

Кампанията беше умишлено съкратена и дава предимство на партиите, които имат по-голям ресурс, заяви още той в Денят ON AIR

21.10.2016 | 21:02 Редактор: Ирина Георгиева
Корман Исмаилов: Квадратчето

Квадратчето "Не гласувам за никого" е излишно и отваря нови проблеми. Това мнение изрази лидерът на НПСД Корман Исмаилов в Денят ON AIR.

"Гражданите, които искат да гласуват и нямат кого да изберат спокойно пускат празния плик или задраскания и невалиден плик. Това е достатъчен отговор, че не виждат за кого да гласуват, не подкрепят никого", коментира той.

Въпреки че едно и също се отварят нови проблеми с Конституцията, посочи Исмаилов. 

"Не може едно нарушение на Конституцията със задължителния вот, което ясно е записано, че това е право. Друг член на Конституцията казва, че българските граждани независимо от това къде се намират имат явни права и задължения. Оттам правиш задължително гласуване, упражняваш и третираш нашите съграждани в Европа и извън нея. И защо? Само, защото изпитваш омраза, ненавист, ксенофобия към тези наши съграждани в Турция? Не може да бъдат извинени с това, че в Турция има извънредно положение", заяви Исмаилов.

"С оттеглянето на подкрепата на ДСБ и като отидоха в опозиция, те отвориха повече вакум пространство, което отвън като подкрепяща формация и обединението, което се случи през кандидат-президентските избори - тежестта на националистите стана още по-голяма. Това добре ли е за колегите от ДСБ? Оттам ГЕРБ поддава. Поддават и колеги от РБ", добави Исмаилов.

Национализмът без значение дали е малцинствен или мнозинствен, един ден винаги води "до счупване на стомната", заяви той.

Запитан дали РБ трябва да продължи без ДСБ, той отговори категорично с "не".

"Мисля, че Блокът много добре тръгна, инкасира успехи, има потенциал, но в момента е в определена криза и е подложен на рискове", обясни той.

Според него президентската двойка на РБ Трайчо Трайков и Съби Събев са най-адекватните като профил, като опит, като хора-експерти. По думите му, ако излязат на балотажа със сигурност ще победят.

"Много фактори играят в политиката в момента, особено в тази кратка кампания. Тук на преден план излиза финансовият ресурс, контролът върху медиите, контрол върху администрации и други по-силови , контролиращи избирателя елементи", добави той.

Ресурсите, които сме вложили като пари в кампанията е несравнима с тези на големите първите три партии в страната, подчерта Исмаилов.

"Кампанията е много кратка. Тя беше умишлено съкратена и дава предимство на партиите, които имат по-голям ресурс", обясни той.