Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Делян Добрев: Решението на ДОСТ да подкрепи Цачева - изненадващо!

Той коментира за Денят ON AIR и анкетните комисии за горивата и за мини "Бобов дол", създадени днес

20.10.2016 | 20:25 Редактор: Ирина Георгиева
Делян Добрев: Решението на ДОСТ да подкрепи Цачева - изненадващо!

Изненадващо е решението на ДОСТ да подкрепи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на президентските избори. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев в Денят ON AIR.

По думите му не е ясно какъв ще е приносът на ДОСТ към резултатите на Цачева и според него, те не са уверени в своята електорална подкрепа и заради това насочват подкрепата си към очаквания победител на изборите.

Бих се радвал повече, ако всяка партия си има собствен кандидат, защото тогава ще се види електоралната тежест на всяка партия, заяви още Добрев.

"99% е сигурно, че ще има балотаж. На него ние никога не сме се пазарели за подкрепа от когото и да е било. Всяка една партия ще си прецени коя партия да подкрепи, а ние имаме самочувствието, че нашият кандидат Цецка Цачева е най-подготвена за поста президент", коментира още той и добави, че според социологическите проучвания изглежда ген. Румен Радев ще получи най-висок процент след кандидата на ГЕРБ, но са възможни и изненади.

По повод, анкетните комисии за горивата и за мини "Бобов дол", създадени днес, Делян Добрев обясни, че те са временни и са за срок от три месеца. 

"През това време, Парламентарните комисии ще поканят заинтересованите лица и институциите, които могат да предоставят повече информация по тази тема. В края на тримесечния период ще внесат за одобрение в Пленарна зала доклад и ще препоръчат мерки, ако такива са необходими", информира той.

В студиото на Bulgaria ON AIR Делян Добрев даде пример с Комисията за горивата, при която можело да се окаже, "че има някои проблеми при законодателството, които затрудняват конкуренцията в тази сфера и трябва да се направят законодателни промени". Той обаче подчерта, че не е работа на Парламента да се  занимава с конкретните нива на горивата и с конкуренцията в този сектор и за това има КЗК, което е независим орган. 

Ако КЗК установи, както твърди в момента, че има изкривявания на пазара, то ще наложи санкции, обясни още Добрев и припомни, че те са огромни - до 10% от оборота.

Акцизните складове и правилата за тях са работа на Парламента, коментира още депутатът. Той обясни, че има определени изисквания и ако се окаже, че са прекалено високи, това затруднява конкуренцията. Парламентът трябва да занижи тези изисквания, разбира се без да застрашава финансовата стабилност и приходната част на бюджета като позволи по-голям сив сектор, уточни той.

Според него Парламентът има волята да си свършат работата.

"По отношение на втората комисия за мини "Бобов дол" - необходимостта от нея бяха определени данни от миналата седмица за това, че незнайно как една концесия е преминала от държавни в частни ръце срещу договор за наем срещу 1 лев. Предстои да обследваме, но съответно тези концесионни права са продадени на друго частно, юридическо лице срещу 35 млн. евро", припомни той.

Според документи, които той е видял - има нарушения още при даването на концесията. Изглежда, че е нарушен държавният интерес, отбеляза той.

"Конкретно за мини "Бобов дол", позицията е много мълчалива, защото периодът, който се е случило това с концесиите през 2005 -2007 г.", заяви още той.