Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Атанас Зафиров: България се намира в политическа и институционална криза

Ще говорим за вот на недоверие след президентските избори, заяви още депутатът в Денят ON AIR

14.10.2016 | 21:03 Редактор: Ирина Георгиева
Атанас Зафиров: България се намира в политическа и институционална криза

България се намира, както в политическа криза, така и в институционална, защото през последните седмици беше направен много груб опит да се затвори устата на Парламента и да бъде подменен фундамента на действащата демокрация, а именно парламентарната република в полза на премиерската. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров в Денят ON AIR.

Според него днескашният ден е изключително ярка демонстрация на подобен тип поведение от страна на управляващите и в частност на министъра-председателя, когато отишъл в НС и разпоредил в ПГ какво трябва да се случи.

Проблемът е, че се слага петно върху цялата институция, а хората са толкова демотивирани, че вече не правят разлика между управляващи и опозиция - казват, че всички не вършат работа, коментира Зафиров и добави, че той не съм съгласен с тази теза.

Парламентът е място за правене на политика, място за отстояване на позиции. По повод знамето "Те поГЕРБаха България!" той коментира, че то не е било опънато по време на пленарно заседание и още, че "това знаме предишният ден ни беше дадено от хора, които взеха участие в спонтанния митинг пред МС по повод предателското поведение на правителството в казуса с избора на генерален секретар на ООН. Ние изпълнихме молбата им да го покажем на по-широк кръг от хора".

По повод твърдението на Бойко Борисов, че по време на управлението му се правят и положителни неща като охраната по границата, Зафиров коментира, че няма информация дали тези 160 милиона евро от ЕС са дошли, но е много важно да се знае за какво ще се използват.

"Ако тези пари отидат само за охрана на границата и за обезпечаване допълнително на труда и усилията на хората, които денонощно работят там, това би било похвално. Оказва се обаче, че по-голямата част от тези пари ще отидат за изграждане на бежански лагери. Ако за пореден път ще обслужваме наредбите на нашите нови господари в Европа, то аз бих върнал тези пари и не бих се гордял с подобно постижение. Те искат България да се превърне в една буферна зона", обясни Зафиров и уточни, че става въпрос за ЕС и Ангела Меркел.

Депутатът очерта и сценарий, при който Германия може да върне у нас всички бежанци, които са с първа регистрация тук, а това ще бъде за сметка на българския данъкоплатец.

Запитан за скандала с "Бобов дол", Зафиров разбрал, че ще се създаде Комисия, която да се занимава с този казус.

"Несправедливо беше, че в деня, когато повече от 130 български миньори бяха под земята, денят, когато българският парламент трябваше да пренареди дневния си ред и да се занимае с този проблем, с целия сектор ... Правителството явно е безсилно", добави той.

Ще говорим за вот на недоверие след президентските избори, заяви още Атанас Зафиров.