Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Соня Колтуклиева: Фандъкова отказа да се кандидатира за президент, ГЕРБ няма кандидат

Защо има бум на желаещите за "Дондуков" 2 и каква е причината Кристалина Георгиева да влезе в битката за ООН?

30.09.2016 | 20:48 Редактор: Мария Аладжова
Соня Колтуклиева: Фандъкова отказа да се кандидатира за президент, ГЕРБ няма кандидат

ГЕРБ няма окончателен кандидат за президентския пост. Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR журналистът Соня Колтуклиева.

По-рано през деня зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви финалните четири имена - Цецка Цачева, Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Един от тях ще бъде представен окончателно на 2 октомври.

"Горчивата истина, колкото и да се опитва г-н Цветанов да я прикрива е, че ГЕРБ няма кандидат, след като на 26 септември г-жа Фандъкова за втори път категорично отказа да бъде номинирана, за да не предаде столичани", коментира Колтуклиева.

По думите ѝ министър-председателят Бойко Борисов е бил толкова ядосан от този развой на събитията, че отказал да се появи на международния форум 16+1 в София.

"В лявото пространство стана много пренаселено като в градски автобус в час пик. В дясното пространство е самотно като в София по време на национален празник, когато всички се изнасят за Гърция", продължи тя.

В разговора участва и политологът Стойчо Стойчев: "Цветанов тества четири възможности. Почти съм убеден, че ще е някой от тях, така или иначе това се тиражираше дълго време. Може да бъде всяка една от четирите, въпросът е да се провери общественото мнение, дали няма да има остра реакция към един или към друг от тях. Иначе съм убеден, че вече има такъв кандидат, просто го тестват в компанията на още три кандидатури", заяви той.

Темата за сблъсъка Бокова - Георгиева в надпреварата за шеф на ООН също не остана встрани. Тук Соня Колтуклиева беше категорична, че кандидатурата на Георгиева в последния момент ще доведе до отрицателен резултат:

"Понеже Германия не може да има директно действие върху ООН по исторически и съвременни причини, кандидатът на Германия и на ЕНП всъщност се казва Антонио Гутереш. И тъй като Бокова много силно се беше засилила, за да го премине и да му вземе палмата на първенството, затова я разкараха и пуснаха Кристалина Георгиева, която никога няма да се класира първа, но ще осигури победата на Антонио Гутереш", посочи Колтуклиева.

Вижте във видеото целия разговор: