Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Случаят с арестувания французин показва ефективен контрол

"Превенция" е ключовата дума за противодействие на тероризма, заяви Славчо Велков пред Bulgaria ON AIR

29.09.2016 | 20:42 Редактор: Луиза Божинова
Експерт: Случаят с арестувания французин показва ефективен контрол

Френският гражданин, задържан на ГКПП "Капитан Андреево", има заповед за издирване и задържане. Случаят показва, че може да се осъществява ефективен контрол и такива лица могат да бъдат задържани.

Това коментира експертът по противодействие на тероризма Славчо Велков в предаването "Денят ON AIR" във връзка с 18-годишния французин Клемент Мишел, който беше арестуван в България по подозрения за връзки с тероризма. По думите на Велков случилото се не трябва да ни учудва, тъй като България е един от основните маршрути, през които минават френски граждани на път за Сирия и за Ирак през Турция.

"Когато говорим за промяна на способите за формиране на терористични клетки, трябва да мислим за обратното направление - от Близкия изток към Европа", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Преди една година започна прехвърлянето от някои ислямистки организации в Либия на отделни бойци, подмяната на личните им документи и оттам имплантирането им в бежански потоци и отиването в Западна Европа", добави той.

На въпрос как може да се противодейства на тероризма, експертът каза, че ключовата дума е "превенция".

"Докато в горещите точки бушуват конфликти, които произвеждат тероризъм, успех няма да има", категоричен е Славчо Велков.

Цялото интервю вижте във видеото: