Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Явор Куюмджиев: Трябва ни една енергийна стратегия, която да се спазва от всички

Останалите държави го правят, ние обаче не можем, коментира той пред Bulgaria ON AIR

28.09.2016 | 21:13 Редактор: Луиза Божинова
Явор Куюмджиев: Трябва ни една енергийна стратегия, която да се спазва от всички

Трябва да проумеем, че след като сме инвестирали милиард и половина лева в проекта "Белене", той съществува. Поделението на НЕК, което се нарича АЕЦ "Белене" не е фирма, но в него има изцяло изготвен технически проект. Ние ще имаме на 60% изградена атомна централа, остава малко усилие да се довърши.

Това каза Явор Куюмджиев от БСП в предаването "Денят ON AIR". Той припомни, че предишното правителство на ГЕРБ е приело решение, което е забранило строителството на АЕЦ "Белене". "Кой инвеститор ще дойде да строи атомна централа тук, когато има такъв мораториум?", запита Куюмджиев в ефир. "Вместо да имаме 2000 мегавата много евтин атомен ток, ние имаме 1700 мегавата ток от фотоволтаици и вятър, които са в пъти по-скъпи. Ако проектът беше изграден докрай вече щяхме да имаме работеща централа, която да произвежда ток и да продава", настоя той.

По думите му трябва да има една енергийна стратегия, която да бъде спазвана от всички.

"Всички държави го правят, ние обаче не можем", каза Куюмджиев.

"До няколко години ще затворят и другите ТЕЦ-ове, защото новите екологични изисквания ще ги направят икономически неизгодни. В един момент ще "цъфнем" и ще се наложи да внасяме ток", прогнозира той.

По отношение на официалното издигане на Кристалина Георгиева за шеф на ООН, Явор Куюмджиев каза, че Ирина Бокова не може да бъде принудена да се откаже.

"Ако тя реши да остане в надпреварата, то ние сме с двама кандидати. Това, ако не е резил, аз не знам кое е. Националният интерес на България беше последователно и докрай да се бори за българка да стане кандидат. За нас това е огромен срив във външната политика", заяви той.

Цялото интервю вижте във видеото: