Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Румен Радев: Ще върна достойнството на България в международните отношения

ГЕРБ регистрираха за кандидат за президентските избори неизвестен извършител, заяви кандидат-президентът на БСП пред Bulgaria ON AIR

15.09.2016 | 20:07 Редактор: Луиза Божинова
Ген. Румен Радев: Ще върна достойнството на България в международните отношения

Нерационалните политически решения в областта на военната авиация ме подтикнаха да се захвана с политика. Офицерът полага клетва в името на отечеството в началото на своята професионална кариера. Президентите - чак когато ги изберат. Ето защо считам, че това е една ценностна рамка на офицерството, която има определени предимства. Тя е по-добра от ценностната рамка на един бизнес ориентиран човек.

Това каза кандидатът за президент на БСП генерал Румен Радев в интервю за Bulgaria ON AIR, излъчено в предаването "Денят ON AIR".

На въпрос какво ще бъде първото, което ще промени на "Дондуков 2", ако стъпи там, ген. Радев отговори, че на първо време би принизил стила и тона в тази институция, ще казва "НЕ" по много от въпросите, които са в разрез с интересите на българския народ. "И нещо много важно - ще върна достойнството на България в международните отношения", обеща той.

Ген. Радев каза, че определено ще залага на силен, експертен екип и ще търси консенсус по всички въпроси.

Попитан коя според него ще бъде номинацията на ГЕРБ, той заяви, че това да не излъчиш кандидат е едно огромно неуважение към хората. "Ако ми позволите шега, бих го формулирал така: ГЕРБ регистрираха за кандидат за президентските избори неизвестен извършител", каза Радев.

Запитан дали армията ще бъде приоритет, ако спечели президентската надпревара, той отговори: "Българският народ ще бъде приоритет за мен. Ако говорим за националната сигурност, трябва да я разглеждаме във всичките й измерения - икономическа, социална, информационна, военна, сигурност на обществения ред, демография. Това са все изключително важни въпроси. Трябва да търсим баланса в цялостната система на сигурност"

Генерал Радев подчерта, че не иска да дава оценка на президента Росен Плевнелиев.

"Имам ясна цел да спечеля тези избори. Имам свободата как да стигна до тази цел", категоричен е Радев.

Вижте цялото интервю на Мария Папазова с ген. Румен Радев във видеото: