Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Тадаръков: Нужна ни е стратегия за икономическо развитие

Министрите на икономиката ни са парашутисти, спуснати от партиите, коментира професорът в Денят ON AIR

31.08.2016 | 21:40
Димитър Тадаръков: Нужна ни е стратегия за икономическо развитие

"Не само, че липсва битка на идеи, но и липсва битка на личности. Ние не може да ги видим. Не можем да оценим кой ще бъде достойният президент на България и кой ще защитава интересите на страната ни, а не неговите собствени", коментира ситуацията около президентските избори в Денят ON AIR проф. д-р Димитър Тадаръков. 

Той допълни, че е недопустимо лидерска партия като ГЕРБ да не обяви кандидата си за президент и да чака до последния момент.

"Не живеем в държава, в която трябва да се гледа конюнктурно. Българският президент ще се избира, ако на българския народ му бъде предоставена тази възможност. Ще се гласува за дадена личност", категоричен е професорът.

По думите му има личности, които не са оценени. Той даде пример със Стефан Воденичаров и посочи, че към момента няма активни политици и силни личности, защото те не са се доказали. 

Относно приятелството му с Ахмед Доган гостът сподели, че с него са обсъждали икономическия живот на страната преди всичко. 

Проф. Тадаръков е категоричен, че там, където е нужно критикува правителството, но и там, където има за какво, го хвали от професионална гледна точка. 

Той посочи обаче, че българите не вярват на правителството и на икономиката.

Във връзка със стрес тестовете, гостът заяви, че, за да се говори за българска икономика, ни е нужна национална стратегия на някое правителство, приета от парламента.

"Аз имам идея за такава стратегията, ама никой не ме пита. 20 години нито един от министрите на икономиката не е бил професионалист", категоричен е Тадаръков.

По думите му всички са парашутисти, спуснати от дадени политически парти. 

"За да се подобри малкият и среден бизнес са нужни частни капитали", смята гостът.

Според него банките кредитират, защото лихвеният процент е много нисък. 

"Никой не работи за българската стратегия за развитие на икономиката. Никой няма да ни я направи - нито от ЕК, нито от Москва. 24 години ние нямаме развита реална пазарна икономика", заключи проф. д-р Тадаръков. 

Вижте какви статистики посочи още той във видеото: