Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози за изборите: Надцакване без изненади, ГЕРБ и БСП на балотаж

Димитър Ганев и Момчил Дойчев с експертен коментар на политическата обстановка пред Bulgaria ON AIR

31.08.2016 | 20:13 Редактор: Тодор Петров
Политолози за изборите: Надцакване без изненади, ГЕРБ и БСП на балотаж

Предстои много сериозна битка на президентските избори. Партиите се надцакват, но резултатът е ясен и изненади няма да има

Около това мнение се обединиха политическите анализатори Димитър Ганев и Момчил Дойчев в предаването "Денят ON AIR".

"В Реформаторския блок от една страна е ДСБ, а от друга са ДБГ И СДС. В левицата има непрекъснато надцакване. Позицията на ГЕРБ изглежда логична, защото с необявяването на кандидатурата си ще съкратят кампанията, което е от тяхна изгода. Имат организационен и финансов ресурс да наложат кандидатурата си", обясни Димитър Ганев.

Политологът прогнозира, че ГЕРБ и БСП ще отидат на балотаж, тъй като няма да гласуват поне половината избиратели. Това е едно от условията да се стигне до втори тур. 

"Не виждам заявка някой да разруши статуквото ГЕРБ-БСП на балотаж", настоя специалистът.

Той очаква кандидат-президентът на ГЕРБ да бъде "брандиран като човек с евроатлантически позиции". По думите му ръководството на партията и премиерът Борисов ще решат този въпрос конюнктурно. 

Според Момчил Дойчев ключовият въпрос е отвъд политическите игри и динамиката на президентските избори. А той е "дали политческият елит ще успее да създаде програма, която да провежда реформи, запазвайки стабилността в държавата".

"Всички останали интриги трябва да останат на заден план. Националният интерес изисква стратегическо мислене", подчерта гостът в студиото на Владимир Сиркаров.

Момчил Дойчев определи дефицита на идеи сред политическия елит като най-тревожния факт. 

"Тези, които най-много пледират за реформи, фактически се занимават със себе си", посочи политологът, визирайки Реформаторския блок. Дойчев е на мнение, че за да те изберат за определено място явно не трябва да си политик, което определи като трагедия.

"За президента е същата работа. Росен Плевнелиев е достоен президент, който нямаше голям политически опит. Представи дясната визия за ГЕРБ, докато Борисов показа една по-центристки насочена визия", завърши анализаторът.