Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цвета Караянчева: ГЕРБ има своя кандидат за президент и не гледа високомерно!

Геополитическата обстановка е много сложна и ако започнем да издигаме кандидат, представете си какво ще се случи в парламента, обясни тя

30.08.2016 | 19:54 Редактор: Ирина Георгиева
Цвета Караянчева: ГЕРБ има своя кандидат за президент и не гледа високомерно!

ГЕРБ има своя кандидат за президент и той ще стане ясен на 2 октовмри. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева в Денят ON AIR.

"Имаме своята номинация, но в никакъв случай не гледаме високомерно на своите противници или своите бъдещи партньори в битката, в която ще влезем. Имаме време за всичко. В момента самата геополитическа обстановка е много сложна и ако започнем да издигаме кандидат, представете си какво ще се случи в парламента - ще се обърне едно изключително предизборно говорене и няма да има възможност нито Министерски съвет, нито ние като народни представители да си свършим качествено работата си", обясни Караянчева.

Тя призова другите партии да изберат най-добрите си кандидати, така че да отидат с равни сили за битката за "Дондуков" 2, да покажат най-добрите си качества и да дадат перспективите си за развитие на България. 

Според нея винаги е по-добре, когато има по-силна кандидатура в противниковата страна. Караянчева съжалява, че не е успяло да се получи това единение между АБВ и БСП.

"В крайна сметка нека БСП погледнат в своята си къщичка, защото виждам, че в момента, издигайки Инициативен комитет, макар че г-жа Нинова много така казваше, че това допитване, което ще направят до структурите си ще бъде водещо за номинации за президент, а сега се оказва, че издигат г-н Радев за кандидат за президент от Инициативен комитет. Доколкото си спомням едва 3% от членовете от партията гласуваха за издигането на кандидат от Инициативния комитет", коментира тя.

По думите й вижда се несигурност в Корнелия Нинова и "може би тя се страхува да поеме политическата отговорност и се крие зад Инициативния комитет".

Не може да се каже, че битката няма да бъде сложна, трудна и сигурно ще понесем страшно много черен PR, прогнозира Караянчева. 

Запитана дали Бойко Борисов е приел ролята на посредник в срещите си между Анкара и Берлин, Караянчева отрече това твърдение.

"Това беше ясно заявена позиция и желание да започнат двете страни да си говорят - Турция и ЕС. И ние като най-потърпевши от всичко това, което ще се случи, ако не влезе в сила споразумението или ако Европа не направи това, което трябва и не направи разговорите, които ще трябва да се случат с турската страна, ние ставаме най-потърпевши от всичко. Нима трябваше да мълчим в тази ситуация", обясни Караянчева.

Според нея това, което се случва в Турция е притеснително и потвърди думите на водещия Владимир Сиркаров, че има дефицит на демокрация. По думите й време е да се седне на една маса и всичко да се изговори очи в очи. Някои трябва да напомни на евродепутатите, че има  подписано споразумение и ако трябва да се предоговори, добави тя.