Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво се случи на срещата между външните министри на Гърция и Турция в Крит вчера?

Това беше среща, която да покаже доброто желание на двете страни за решаване на бежанската криза, коментира Катя Пеева

29.08.2016 | 19:51 Редактор: Ирина Георгиева
Какво се случи на срещата между външните министри на Гърция и Турция в Крит вчера?

Гръцкият външен министър и турският му колега се срещнаха вчера за неофициални разговори на гръцкия остров Крит. Тази среща беше много интересна и продължителна, коментира кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева в Денят ON AIR.

По думите й събитието е било израз на това, че се търси някакъв път за решение на бежанската криза. Разбира се то се проведе на остров Крит, а не на остров Лесбос, където са бежанците, уточни Пеева.

"След 3 часа, което е най-дългият разговор досега между двамата дипломати, те направиха много общи изявления, в които нищо конкретно не се казваше. Единствено гръцкият министър Никос Кодзиас каза, че по отношение на бежанците и мигрантите ще се спазват всички международни спогодби", предаде Пеева.

"Естествено, че това беше една среща, която да покаже доброто желание и на двете съседни страни във връзка с решаването на бежанската криза по отношение на Европа, но в тази среща нито Анкара, нито Атина очакваха някакво решение, защото въпросът не е да се сключи споразумение между Гърция и Турция, а да се реши въпросът между Анкара и Брюксел", добави тя.

В момента в Гърция няма напрежение по отношение на бежанците, посочи Пеева. По думите й напрежение има на островите, където има бежанци, защото туристическият сезон там е почти нулев.