Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЕС чу гласа на България след посещението на Борисов в Германия

Срещата между Борисов и Меркел е оказала ефект, коментира Мария Стоянова в "Денят ON AIR"

29.08.2016 | 20:13 Редактор: Мария Аладжова
ЕС чу гласа на България след посещението на Борисов в Германия

Ефектът от посещението на премиера Бойко Борисов в Германия, е че Европа най-после е чула гласа на България относно проблемите, които миграционният натиск поставя пред страната.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" председателят на СЕМ и дългогодишен корепсондент в Германия Мария Стоянова.

По думите ѝ благодарение на интервюто, което министър-председателят даде за всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung, обикновените германци са успели да разберат, че България, като външна граница на ЕС, има проблеми с миграционния поток от изток.

След посещението на Борисов в много от форумите на водещите издания в Германия потребителите са изразили солидарност и готовност за подкрепа на България. Предложения за съдействие са дошли и от по-високо ниво, коментира Стоянова:

"Шефът на европейската агенция за безопасност на външните граници - "Фронтекс", господин Лежери, каза, че "Фронтекс" е в състояние да предостави на България още 100 полицаи за подсилване на сигурността по границите".

Запитана относно преговорите между Турция и ЕС, Стоянова подчерта, че "Турция е един сложен, но партньор" и без нейното участие бежанската криза трудно може да бъде решена.

Чуйте пълния разговор във видеото: