Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Прогноза: ДПС и ДОСТ няма да излязат със собствени кандидати за президентския вот

Кои са фундаменталните ценности днес, коментира още проф. Людмил Георгиев в Денят ON AIR

26.08.2016 | 20:02 Редактор: Ирина Георгиева
Прогноза: ДПС и ДОСТ няма да излязат със собствени кандидати за президентския вот

"Властта, парите и глобалната хегемония - това са фундаменталните ценности. Не знам политици и експертите какви глупости ми говорят за евроатлантическите ценности." Така започна коментара си преподавателят по Политическа психология професор Людмил Георгиев в Денят ON AIR.

"Присъединяването на България към западния свят като една пионка, като един незначителен субект, всъщност открехна перспективите в българската национална психика да се възпроизвеждат най-отвратителните модели на полагане на българина в действителността. Идеята на целия политически елит за печалбата някак си пасна прекрасно с фундаменталната ценност с целия западен свят - разбира се печалбата чрез властта", обясни проф. Георгиев.

Според него държавата е нещо чуждо за българския народ. По думите му за елита фундаментална българска ценност е стремежът за индивидуално оцеляване, "тоест приоритетът на индивидуалните стратегии за справяне, отколкото чувството за общност".

Българинът е уникален индивидуалист, подчерта проф. Георгиев.

Запитан за президентските избори, преподавателят посочи в студиото на Кузман Илиев, че според него нито ДОСТ, нито ДПС ще излязат със самостоятелни кандидати.

"Дайте, да не си скриваме от очите това, което се случи в така нареченото ляво. За първи път в 120-годишната история на тази партия, човек, който е бил лидер я напуска и си прави своя. През това време два пъти е бил президент от тази партия. Това е уникално. Тези уж евроатлантически ценности, които уж сме възприели доведоха до драматичен разпад във българската национална психика", добави още проф. Георгиев.

Според него Бойко Борисов от своя страна е "привнесъл един особен цинизъм в българския политически живот".