Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: На този етап не е възможна обща кандидатура между ГЕРБ и РБ

Едва ли ще се стигне до балотаж между двете партии, прогнозира Георги Киряков в Денят ON AIR

25.08.2016 | 20:12 Редактор: Ирина Георгиева
Политолог: На този етап не е възможна обща кандидатура между ГЕРБ и РБ

На този етап не е възможна съвместна обща кандидатура между ГЕРБ и Реформаторския блок. Това прогнозира политологът Георги Киряков в Денят ON AIR.

"ГЕРБ няколко пъти подчертаха, че досегашната им практика е да се явяват самостоятелно на избори. Един вид, за да си броят гласовете и да реализират самостоятелни победи. От друга страна, според мен самите Реформатори не са толкова готови за едни общи избори с по-голямата дясна партия, каквато е ГЕРБ в случая", обясни той.

Нормално е преди всички избори да се очертаят ясните електорални граници и да се таргетират конкретните избиратели, смята Кирякова. Според него това прави в момента Радан Кънев, а с днешната пресконференция в Бургас е разделил десницата на две - "евроатлантическата десница, каквато той счита, че са реформаторите и реалполитическата, каквато се очертава в случая десница - каквато са ГЕРБ".

Политологът не вижда на този етап възможност Борисов да се откаже категорично от реформаторите, "тъй като нито ДПС е сила, която може да му партнира достойно в управлението поради ред причини, нито БСП с разпада при тях може да партнира на управлението и Бойко Борисов не иска такова партньорство. Патриотите покрай кризата в ЕС и изобщо покрай кризата на Балканите, света и Близкия Изток засилват изключително много позицията си, което е опасно за ГЕРБ в бъдеще, защото техните тези в голямата си част са антиевропейски, а вредящи на демократичните принципи."

Малко вероятно е да се говори за балотаж между РБ и ГЕРБ, прогнозира още експертът. 

"Социологическите проучвания ясно показват, първо, че все още въпреки разпадът в левицата там имат капацитетът да се преборят за балотажа с ГЕРБ. Втора Патриотите все още стоят доста по-добре от малката десница, каквато са РБ. Трето не трябва да се пропуска и възможността ГЕРБ да спечелят изборите още първи тур", обясни Киряков и добави, че при кандидатура на Бойко Борисов вероятността всичко да приключи на първи тур е много голяма.

"Както при ГЕРБ, така и при Реформаторите има известен страх от това, че ако Реформаторите се явят заедно с ГЕРБ на изборите, тоест кандидат-президентска двойка, в която вицепрезидент е кандидат от Реформаторите, те ще се обезличат по някакъв начин и ще обезсмислят цялото си присъствие в политическия живот и изобщо смисълът на своето съществуване като една евроатлантическа десница", коментира още експертът в студиото на Кузман Илиев.