Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В бюджета за 2016 г. няма никакви пари за библиотеките

Според Стандарта за библиотеките от 2015 г. трябваше да се отделят малко над 8 млн. лева, отбеляза Александър Кръстев

25.08.2016 | 20:52 Редактор: Ирина Георгиева
В бюджета за 2016 г. няма никакви пари за библиотеките

В бюджета за 2016 г. няма никакви пари за библиотеките у нас. Това коментира създателят на "Аз чета" Александър Кръстев в Денят ON AIR.

"Миналата година след много години на обсъждания и обещания, бе приет така нареченият Стандарт за библиотеките, според който за всички обществени библиотеки в България от бюджета всяка година трябва да се отделя по 1,13 лева на глава от населението - малко над 8 млн. лева бяха обещани. Трябваше Министерство на културата да се пребори за това финансиране. Миналата година, докато се гласуваше бюджетът на първо четене бяха заложени 3 млн. лева. Някъде между първо и второ четене тези 3 млн. изчезнаха и съответно в бюджета за 2016 г. няма никакви пари за библиотеките", обясни Кръстев.

Финансирането за училищните библиотеки би трябвало да идва чрез делегираните бюджети на всяко от училищата, което на практика ги измества по-назад като перо, добави той. По думите му в школата е много трудно библиотеките да функционират - "както навсякъде книгите са остарели, в голям процент са от задължителната литература, много малко има от допълнителната".

Има възраждане в Регионалните библиотеки, посочи той. Според него библиотеките и културата са мястото, където хората могат да възвърнат доверието си в общността.

Кръстев коментира и електронните книги в България, които според него не са потръгнали у нас, защото издателите са се забавили да се ориентират към този пазар.