Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трендафил Величков: Корнелия Нинова опропасти президентските избори!

Окончателно е решението на АБВ да оттегли подкрепата си от генерал Румен Радев, подчерта той в Денят ON AIR

24.08.2016 | 20:07 Редактор: Ирина Георгиева
Трендафил Величков: Корнелия Нинова опропасти президентските избори!

Решението на АБВ да преустанови подкрепата си за кандидата на ръководството на БСП за президентските избори е окончателно. Това съобщи говорителят на АБВ Трендафил Величков в Денят ON AIR.

Припомняме, че отказът от генерал Румен Радев идва в отговор на решението на БСП да прекрати преговорите с АБВ за обща кандидатура за президент. Новината бе съобщена от Корнелия Нинова вчера. Днес тя обясни, че не може да приема безпринципното поведение на партньорите си, които докато преговаряли с червените за общ президент, се договаряли с ГЕРБ и РБ за общи кметове.

Това е най-очакваната и необратима позиция на АБВ, посочи Величков. По думите му Корнелия Нинова е бетонирала политическото статукво."Бетонира Борисов и политическата му партия поне за следващите 4-5 избори напред, за всякакви избори, а имаше шанс на тези избори да има алтернатива", добави той.

Президентските избори не са мястото, където да се решават вътрешнопартийните проблеми и да се утвърждаваме като лидери, подчерта той. Според него тези "акробатични похвати" са характерни за Корнелия Нинова.

"Тя показа нагледно как може да изпълнява циганско колело, ако мога така да илюстрирам. Циганското колело е една не много сложна акробатична фигура, която обикновено се изпълнява в семейството и радва тесен семеен кръг. Обикновено баба и дядо ръкопляскат, но това не е нещото, което може да те изпрати на Олимпиада. Това, което направи Корнелия Нинова е същото. За съжаление тя похаби една голяма идея на много ляво ориентирани и социално мислещи хора за единение на левицата. Опропасти президентските избори", коментира Величков пред водещия Кузман Илиев.

"Здравата политическа логика изисква, когато правиш едно толкова рязко и пагубно движение за спечелването на президентските избори, когато правиш такъв грандиозен коледен подарък на Бойко Борисов и то посред лято ... не знам, може би Корнелия Нинова е летният Дядо Коледа", добави той.

Запитан дали Ивайло Калфин и Георги Първанов ще са кандидатите за президент на АБВ, Величков отговори, че те са доказали, че са полезни за България. "Те са показали, че са политици, полезни за лявото и могат да го обединяват", добави той.

"Днес гледах генерал Радев, който не знам и той с какво отгоре е решил, че ще го подкрепим и каза: ами аз не съм си видял телефона. Когато не върнеш обаждането в къщи 24 часа на съпругата си - очаква те семеен скандал. Когато не вдигнеш 24 часа на президент - чака те политически скандал", коментира още Величков.

В момента в лявото има взривове, които са породени от настъпените мини от Корнелия Нинова, посочи той и добави: "Като човек, който е прекарал дълги години в БСП и се радвам, че има доста хора и приятели, на които държа там, видях лицата на членовете на Изпълнителното бюро. В тях нямаше ентусиазъм на победители, в тях имаше разбиране, че става нещо, което е доста далеч от тях."