Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Ислямска държава" е разгромена?

Коментар на проф. Владимир Чуков за ситуацията в Близкия Изток

24.08.2016 | 21:11 Редактор: Ирина Георгиева

"През последния месец и половина кюрдите изместиха като фокус на световното внимание "Ислямска държава". Да не кажа, че "Ислямска държава" е тотална разгромена, но в момента се опитва като един боксьор, който като че ли губи битката да се опита да спаси нещо." Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в Денят ON AIR.

Виждаме отстъплението на "Ислямска държава" в Сирия и в Ирак - навсякъде е разгромена, обясни проф. Чуков. По думите му кюрдите са голямата сила, която събраха на едно място Сирия, Турция и Иран - "нещо, което е безпрецедентно".

В момента САЩ играят на пинг понг, посочи експертът. По думите му битува твърдение, че САЩ подкрепя кюрдите, но това е само военно, а не и икономически.

"Турция и САЩ са членове на НАТО. Това, което стана в Турция и опитът за преврат не е с ранга с ислямската революция от 1979 г. в Иран и всичко да се обърне на 180 градуса. В момента турците разбират, че точно техният стратегически партньор е факторът, който подпомага техните смъртни врагове. САЩ ги интересува разгрома над ИД, независимо какво", добави той.

Когато турците атакуват Джараблус веднага идва въздушният чадър от Америка, защото ги интересува Ислямска държава, даде за пример той, но добави, че когато кюрдите са поискали да признаят Федерацията, те са им отговорили, че това тях не ги засяга.

Отношенията между кюрдите и Русия са усукани, посочи той. По думите му Русия ги подкрепя политически, но и военно.

Южният фронт на Сирия остава в сянка, а там нещата са много динамични и сложни, коментира още проф. Чуков.  

"През юни от пристанище Бургас е тръгнал един огромен кораб, натоварен с артилерия, с муниции и тежко въоръжение, чиято дестинация е пристанище в Червено море. Тоест от юни е планирана тази голяма операция, която ще мине през Сирия и респективно нагоре към КПП-то между Сирия и Ирак, стигайки към Ракка", добави той.

Чуйте целия коментар в следващото видео: