Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кой руши културното наследство?

Архитект Димитрийка Добрева и икономическият журналист Даниел Василев в интересна дискусия пред Bulgaria ON AIR

23.08.2016 | 20:53 Редактор: Луиза Божинова
Кой руши културното наследство?

Сградите на тютюневите складове си имат стопани и собственици. Законът за културното наследство ги задължава да ги опазват, съхраняват и поддържат в добро състояние. Някои ги запалват, други пък ги разрушават.

Това коментира в предаването "Денят ON AIR" архитект Димитрийка Добрева, директор на Дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство".

"Не мога да кажа дали тези складове са били запалени от собствениците им или не. Но проблем има и то голям. Почти до идеалния център на Пловдив има няколкостотин квадратни метра, които стоят замразени, извън икономиката, които се рушат. Проблемът да се стигне до това състояние е, че има закони, които уреждат какво трябва да се прави от собствениците, но те до голяма степен са пожелателно мислене", каза икономическият журналист Даниел Василев.

Според него, един от начините да се реши този казус е частните собственици да имат по-голямо право на контрол върху активите си - да могат да ги използват и да ги вкарват в икономически дейности.

"Собствениците могат да изготвят проект, който да запази сградата и въпреки това да удовлетвори техните инвестиционни намерения и намерения за реализация на това, което ще построят. Това обаче с тези проекти не е направено. Там се иска премахване на сградите и реализиране на абсолютно ново строителство", каза още архитект Добрева.

"Ако нямаме ясно гарантирана собственост ние рушим основата, върху която се гради пазарната икономика", заяви Василев. "Някой, казвайки, че защитава обществения интерес и одържавява, това нещо сме го виждали нееднократно в историята и ефектите от това са пагубни. Един от ефектите е бягство на инвеститори", настоя той.

"Инвеститорът трябва да е убеден, че неговият частен интерес ще е защитен, но ще е защитено и опазването на нашата памет", заключи Димитрийка Добрева.