Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Красимир Премянов: Геополитическият фактор повлия на отношенията между Русия и Украйна

Има достатъчно опорни точки за мирно уреждане на споровете, заяви председателят на СТДБ

17.08.2016 | 20:38 Редактор: Луиза Божинова
Красимир Премянов: Геополитическият фактор повлия на отношенията между Русия и Украйна

Украйна е братски народ на руския народ. В много отношения това са хора, които са свързани като едно цяло. Геополитическият фактор се намеси и повлия в значителна степен на тези нормални отношения, които трябваше да се развият между двете страни.

Това каза Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества (СТДБ) в предаването "Денят ON AIR".

В дадения случай има достатъчно опорни точки за мирно уреждане на споровете, смята Премянов. "Европа няма да жертва своето спокойствие, за да решава въпросите на една от двете спорещи страни."

По думите му в Украйна има известна доминация на националисти, които пречат на нормалното развитие на тези отношения. 

"България има особени заслуги за формирането на държавността на двете страни. Трябва да прави всичко възможно да съдействаме за диалог под всички форми", добави той. "В Украйна ние имаме огромна българска диаспора, това е също един мост за контакти с тези страни, едно основание и мотив на България да търси активна политика в тази посока."

На въпрос важна ли е президентската институция, Премянов каза, че тя е до "толкова важна, до колкото трябва да бъде изразител на политика, която съвпада с интересите на страната."

"Един президент не може да знае всичко, но отговорността за България е на първо място", категоричен е Премянов. "Президентът на България трябва да анонсира политика, която не е чисто партийна, а по-скоро съвпада с интересите на държавата", настоя той.

За събора в местността Петрова нива в Малко Търново Красимир Премянов каза, че през целия ден ще има фолклорни програми, викторини, туристически походи, както и научна конференция, в която участват авторитетни български учени. В 20:00 часа ще има поклонение пред храма "Света Петка" и тържествена заря с участието на националната гвардия. Маргарита Попова е поканена като официален гост.

Цялото интервю вижте във видеото: