Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Президентската фигура в един роман

Как се случва нещо, което хората очакват да се случи, споделя пред Bulgaria ON AIR писателят Димитър Недков

29.07.2016 | 21:52
Президентската фигура в един роман

"Чрез средствата на романа си поставих за цел да прогнозирам как се случва нещо, което хората очакват да се случи", каза в предаването Денят ON AIR за новата си книга "Президентът" писателят Димитър Недков.

"Освен политика в този роман има разгадаване на загадка, свързана с достойнството на българите като нация. На всеки президент са му необходими такива неща, когато трябва да представя пред света своята държава със своето минало, настояще и теории за бъдеще", разказа още авторът.

Той поясни, че главният герой е президент, който има събирателен образ и благопожелание за такъв образ

"Не знам дали българското население ще го намерят, но профилът на моя герой отговаря на техните изисквания", споделя Недков. 

Той разказа, че в романа президентът заминава за Париж, на третия ден от стъпване в длъжност и иска да посети Лувъра. Защо? Читателите ще разберат след като прочетат романа му.

Авторът споделя, че основният подтик да напише тази книга, е обичаят сред българските политици да разсъждават върху хаштага "кой".

"Романът разказва за нрава на българските политици и българските гласоподаватели. В него задавам въпроса "подготвя ли се превратът в политическото мислене на българина", уточни гостът.

Той смята, че на всеки следващи избори, трябва да се подобрява качеството на политиците.

"Голяма част от умните, мислещите и образовани българи, не искат да има общо с политиката", категоричен е писателят.

Недков сподели наблюдение, че младите хора вече почват да разсъждават.

"Аз съм оптимист по отношение на мисленето на младото поколение. Изненадан съм и от това, което се наблюдава в социалните мрежи- младите хора са изключително активни, както и българите от чужбина", допълни още той. 

Гостът взе отношение и по въпроса с преврата в Турция като сподели, че "в Европа е нужна гореща конфликтна точка. Според мен това ще е Турция, а това ще измести центъра на вътрешните проблеми на нещата. Първо наблюдаваме раждането на един диктатор, а опитът за преврат, го превърна в такъв".

За президентските избори писателят уточни, че бъдещият президент трябва да познава модерната история на ХХ век, за да разсъждава правилно върху случващите се неща.

"Бъдещият президент трябва да изповядва българските ценности, а не евроатлантическите. България е изповядвала ценности, още когато Европа е нямала история. Тези ценности не са евроатлантически, а човешки", заключи Димитър Недков.