Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георг Георгиев: ГЕРБ ще доминира и на тези избори

Нашата двойка ще бъде силна,разпознаваме и близка до българските граждани, каза пред Bulgaria ON AIR депутатът

29.07.2016 | 20:47
Георг Георгиев: ГЕРБ ще доминира и на тези избори

За проведения разговор между премиера и канцлера на Германия, в предаването Денят ON AIR депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев поясни, че "комуникацията между Борисов и всички европейски лидери е непрекъсната и интензивна. С канцлера Меркел са коментирали няколко теми, а една от тях е била охраната на българската граница с Турция".

По думите му обаждането не е продиктувано от притеснение от страна на премиера

"Българската държава следи ситуацията, която се развива по южната граница и тази с бежанските потоци, за да може да вземе необходимите мерки, ако това се налага. Пряка опасност няма, но това не пречи да взимаме допълнителни мерки, с цел опазване на държавата си", посочи народният представител.

Георгиев смята, че границите ни трябва да бъдат максимално обезпечени. Той допълни, че ако има нужда от финансово допълнително стимулиране, ГЕРБ ще застанат зад тази идея, ако бъдат направени такива разчети и се прецени, че това е в интерес на националната ни сигурност.

"Трябва да реагираме адекватно спрямо ситуациите. Българската граница никога не е оставала под риск и не е била обект на някакво събитие, което не е било преценено от компетентните органи и на което не е било противодействано. Институциите работят изключително добре към настоящия момент", обясни депутатът.

Относно цялостния модел на ЕС, гостът смята, че напускането на Великобритания, трябва да ни даде знак, че нещо трябва да се промени. 

"Това не значи разпад, а още по- голяма единност и сплотеност между държавите в ЕС", посочи Георгиев.

Според него България успешно успява да третира различията си с другите държави в съюза. 

От разговора в студиото на Владимир Сиркаров, стана ясно, че България винаги е преследвала своите интереси, без да наранява чуждите.

"По отношение на енергийните въпроси, България винаги се е съобразявала с политиката на ЕС и това, което се е случва с енергетиката, се е случвало по европейски правила. България защитава своя национален интерес, но в координация с нашите партньори в ЕС, защото това е свързан процес", категоричен е  депутатът.

За президентските избори, Георгиев посочи, че 95% от партиите не са обявили кандидатите си.

"Правителството изпълнява важни за държавата задачи и реформи. Ние от ГЕРБ казваме, че задачите са изключително важни и не трябва да бъдат поставяни пред риск", допълни той. 

Депутат сподели, че кандидат- президентската двойка на ГЕРБ ще бъде силна и разпознаваме и близка до българските граждани. 

"Нямаме основания да считаме, че ГЕРБ няма да доминира и на тези избори. ГЕРБ е показал и се е утвърдил като водеща политическа сила в държавата", смята Георгиев.

Относно референдумите, гостът посочи, че те са инструмент на демокрацията и са необходим във всяка една държава, с цел да се разбере мнението на гражданите.

"Референдумът обаче не трябва да бъде инструмент на популизма и не трябва да бъде използван за политическа злоупотреба", категоричен е народният представител. 

Именно за това Георгиев е на мнение, че отхвърлянето предложение за референдум на Марешки, е било правилно, защото "зададените въпроси бяха с предизвестен край и не е коректно да се обсъждат".