Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Явор Хайтов: Корупция в съдебната системата има

Нужна е борба с корупцията вътре в системата и ненамеса на политиците, заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът

26.07.2016 | 20:49
Явор Хайтов: Корупция в съдебната системата има

"В четвъртък Народното събрание за първи път ще разгледа на първо четене Закон за противодействие на тероризма. Лятната сесия на парламента ще приключи с този толкова важен закон", каза пред Bulgaria ON AIR депутатът от БДЦ-Народен съюз Явор Хайтов.

Людмила Илиева, която е член на ИС на ДСБ, сподели, че искането за зам.- главен прокурор по румънски модел е идея, която е доказано, че работи, за съжаление не се осъществява у нас. 

"Идеята е да създаде нов институт на зам.-главния прокурор. Той следва да бъде избран от един от прокурорите във ВКП. След това трябваше да си създаде един екип, в който да влизат също представители на ВКП, на специализираните прокуратури и на ГДБОП", обясни Илиева.

По думите й конституцията, която към настоящия момент действа, е система, която не е адекватна на нашето обществено и икономическо отношение. 

"Тя трябва да бъде модернизирана. С новата конституция, правомощията на главният прокурор се разширяват", посочи Илиева.

Явор Хайтов от своя страна изрази мнение, че БДЦ- Народен съюз държи на старите европейски християндемократически практики. "Не възразяваме срещу тези идеи, но ние искаме нашата държава, включително и съдебната система, да наподобява австрийската, швейцарската или немската система", смята депутатът. Според него моделът на Русия не трябва да се пренася механично.

"Фигурата на един нов администратор, едва ли ще съумее да реши централно всичките проблеми", заяви народният представител. 

Илиева пък каза, че "съдебната система се твори от съдии. Даването на възможността на съдии да участват във функционирането на системата, е изключително позитивно. Правомощията, които в момента се дадоха на съдиите с промените, които днес бяха приети в закона, им дава възможност те пряко да влияят на процеси, които така или иначе са част от тяхната непосредствена работа", обясни представителят на ДСБ. 

"Една трета от общото събрание, на който и да е от съдилищата в страна, определят кой да бъде техният административен ръководител, който ще има ред правомощия, които могат косвено да влияят върху самата работа на конкретния съд", допълни Илиева.

Явор Хайтов посочи, че от Народен съюз имат две основни постановки по отношение на реформата в съдебната система - борба с корупцията вътре в системата и ненамеса на политиците.

"Това са язвите, които пречат на доброто развитие на системата и гражданите да имат по- голямо доверие към нея", категоричен е депутатът. 

"Корупция вътре в съдебната системата има", заяви в предаване Денят ON AIR народният представител Явор Хайтов.

"Направихме така че инспекторатът към ВСС да бъде укрепен ресурсно, кадрово и да има възможност за извършване на пълни проверки", допълни ще народният представител.

По думите на Илиева обаче инспекторатът към ВСС съществува от няколко години и "не съм убедена в ефективността на неговата работа", каза Илиева.

Тя посочи, че има проблеми, защото контролът, който той трябва да упражнява върху работата на съдебната система, не доказва своята ефективност.

"Общата воля на всички, които приемат тези промени, е да се сътвори ред в съдебната система. тезата на ДСБ е, че трябва да се върне чувството за справедливост в гражданите по отношение на съдебната система, а то в момента отсъства. Трябват съществени промени, защото съдебната система не функционира добре, а трябва да вдъхва доверие", посочи Илиева.

Явор Хайтов пък сподели, че е нужно време, за да се види как ще проработи системата, след като влезе в сила.