Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След днес - множество промени в съдебната система

Те касаят главно строежа и взаимоотношенията вътре в съдебната система, обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ в Денят ON AIR

26.07.2016 | 19:53 Редактор: Ирина Георгиева
След днес - множество промени в съдебната система

След днес настъпват множество промени в съдебната система. Това заяви председателят на Правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ в Денят ON AIR с Кузман Илиев.

"Те касаят главно строежа и взаимоотношенията вътре в съдебната система. Това, което би следвало да се изведе пред скоби е така нареченото съдийско самоуправление, тоест концентриране на множество правомощия, които са във формата на Общо събрание на съдиите в съответния съд като се дават съществени правомощия като едно от тях е да номинират кандидати за председател на съответни съд", коментира Кирилов.

Стъпката с този закон е много важна, подчерта Кирилов. Според него въпреки рисковете и опасенията няма да се стигне до негативни ефекти, а напротив - смисълът и значението на промените ще укрепи волята на магистратите да се самоуправляват, да имат отношение по въпросите, които касаят вътрешните взаимоотношения "и включително да установят такъв начин на взаимоотношение, че техните предложения и становища по кандидатурите да бъдат зачитани от Висшия съдебен съвет (ВСС)".

Другата цел е да се преодолее разграничението между магистратите и ВСС по въпросите за кадровата политика и за административните ръководители.

Не бива да има спорове по така наречения въпрос с кариерните бонуси, смята Кирилов и добави, че такива не са допуснати, за да не се обостря чувствителността на обществото.

"Това, което се нарича и дефинира като кариерен бонус би могло да се възприеме като защитен механизъм на топ мениджъра в съдебната система, но е очевидно, че вътрешните отношения със сложните връзки не са развити до такава степен, че магистратите да си пазят, тези, които излъчват. Магистратите не разбраха, че тези хора те ги избират. Да, една част се избира от НС, но не тази част би била проблемна и част от кариерни бонуси. Това са техните избраници, които са членове в този висш кадрови и управленски орган на съдебната система 5 години", обясни Кирилов.

Той коментира и изказванията на депутатите от Реформаторския блок, че окончателно се орязва съдебната реформа:"Такива коментари не съм чул. Радан Кънев беше предложил едни текстове, които не дойде в Правна комисия, за да ги защити. Второ видя се, че и тук оттегля текстове. Бих казал, че ако там се целеше смислена реформа, то това са текстове в частта Прокуратурата, то би следвало те да бъдат доста по-прецизни и много по-смислени", посочи още той.

Текстовете в Закона за съдебната власт не се претупват, категоричен е Кирилов. По думите му с правосъдния министър Екатерина Захариева се работи в синхрон и се обсъжда всеки детайл.

Кирилов се надява, че реформата ще доведе до по-ефективно правораздаване, по-точно, изцяло съобразно по смисъла на Закона, което да удовлетворява изискванията на обществото за правосъдие. Той смята, че с тези промени магистратите ще бъдат по-мотивирани да се интересуват само и главно от Закона.

Смятаме, че тези промени ще преодолеят факторите на зависимост, посочи Кирилов.