Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Страда ли Европа от "човешко лицемерие"?

Светът е сериозно разбъркан, каза пред Bulgaria ON AIR социологът Кънчо Стойчев

25.07.2016 | 20:51
Страда ли Европа от

"Важни са президентските избори, но не поради ролята на президента, а поради международната обстановка. В момента светът е сериозно разбъркан и можем да съдим за това по степента на непредвидимост на нещата, които се случват", посочи в Денят ON AIR  социологът Кънчо Стойчев. 

По думите му в момента, в който започнат да се случват много непредвидени неща на глобалната сцена, значи кризата е много голяма.

"Основната причина е състоянието на преход на света. Ние сме в особена фаза на развитието на света. Но не бих казал, че има точно определен човек, който е виновен за това", обясни социологът. 

Той смята, че човешкото лицемерие безспорно е виновно. "Ние сме лицемерни. Цяла Европа е лицемерна, ние българите също страдаме от това лицемерие", посочи Стойчев.  

Според него, това което се случва в Турция и оценките, които се показват, алармират за тежко "перекенде". "Лицемерие, ама безочливо лицемерие", категоричен е гостът. 

Той посочи, че вече се засягат основите на нашите ценности и причината Европа да мълчи е "социална парализа, липса на лидери и сбъркан модел на развитие".

От разговора в студиото на Кузман Илиев стана ясно, че Европа е в ръцете на един неизбран от никого елит-  т.нар. Брюкселска демокрация и ЕК 

"Тези институции пред никого нищо не отговарят и това е парадоксално, защото това не се случва за първи път", обясни Стойчев.

По думите му много грешки се допускат на международната сцена и противоборството, което сега виждаме  между Русия и Запада, е напълно безсмислено.

"Опасностите са еднакви за Запада и за Русия. Вместо да имаме важен съюзник, опасен и труден съюзник, ние си създаваме опасен и труден враг", обясни социологът. 

Той допълни, че възможностите за движение на България в спора са ограничени, но една страна членка на НАТО и ЕС, не може да си позволи да бъде неутрална.  

"ЕС И НАТО са все още демократични институции и има начини и стил всяка една страна, без да влиза в конфликт с останалите, да може да изрази своето мнение и след това да се съобрази с общото мнение", категоричен е социологът Кънчо Стойчев.