Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП ще проведе втори кръг срещи с АБВ и "Движение 21"

Ще се сложат имената и ще започне разиграването на една или друга двойка - коя ще може да бъде печеливша, обясни Жельо Бойчев

25.07.2016 | 20:01 Редактор: Ирина Георгиева
БСП ще проведе втори кръг срещи с АБВ и

Утре "БСП лява България" ще има заседание на изпълнителното бюро. На него ще бъде отправена покана към останалите политически сили АБВ и "Движение 21" за втори кръг разговори, на които вече да се поставят имена за президентските избори. Това съобщи народният представител Жельо Бойчев в Денят ON AIR с Кузман Илиев. Той определи първия кръг разговори като "обнадеждаващи" и едно добро начало.

"Много лесно е да определиш партиен кандидат начело. По-отговорното обаче е да потърсим пътя и да получим по-широка подкрепа. Виждате един разговор, втори разговор. Сега във вторник ще поканим политическите сили АБВ и "Движение 21". Ще се сложат имената и ще започне разиграването на една или друга двойка - коя ще може да бъде печеливша", уточни Бойчев.

Водещото в разговорите е кандидат-президентската двойка да бъде избираема, да може да донесат победата, посочи депутатът. Според него тези избори ще покажат дали има промяна на настроенията в страната и дали оттук нататък ще има преконфигуриране на политическата среда в България. 

Спечелването на изборите ще доведе до предсрочни парламентарни избори, смята той и припомни, че премиерът Бойко Борисов заяви, че ще си подаде оставката, ако изгуби изборите.

Запитан дали името на омбудсмана Мая Манолова е сред възможните кандидати, Бойчев отговори: "Позицията на Омбудсманът и преди беше много видима като институция, но не го запомнихме с такова ярко присъствие, с каквото г-жа Мая Манолова успява да уплътни функциите и възможностите на тази институция. Показва, че може да бръкне с пръст в едни много големи теми за българското общество".

Бившият премиер Жан Виденов също е сред спряганите имена. Според Бойчев обаче никой не е разговарял с него.

"Историята ще даде оценка на неговите действия, но няма грам съмнение върху това, че Жан Виденов не е злоупотребил в личен план с властта, която е имал. Нещо, за което бяхме след това свидетели и това е част от причините доверието като цяло в институциите и в политическата система в България да се срине", коментира той.

Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски не стои на дневен ред в рамките на левицата, посочи Бойчев.

"Голямата задача, която сме си поставили е да направим тези президентски избори като избор. И добрият вариант е те да бъдат между избора на две алтернативи - на това, което ни предлага ГЕРБ и на което сме свидетели и го виждаме, и да извадим такъв тип президентска двойка, която да получи подкрепата на всички тези хора", обясни още той.

Няма значение какъв пол ще бъде кандидатът, заяви Бойчев и добави, че по-важното е каква биография има, какви качества и позиции.