Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Въпросът с ТЕЛК-овете не може да бъде решен само от МТСП!

Законът за социалните услуги в България - може да бъде много добър, но и да спъва, коментира Иван Нейков в Денят ON AIR

22.07.2016 | 20:40 Редактор: Ирина Георгиева
Въпросът с ТЕЛК-овете не може да бъде решен само от МТСП!

Законът за социалните услуги в България - има опасност от бюрокрация, тоест да се създаде някаква рамка, която само да пречи, но има и шанс да се направи читав закон, в който да се въведат стандартите и критериите. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков в Денят ON AIR с Кузман Илиев.

"Министърът на труда и социалната политика Зорница Русенова трябва да избере какво ще бъде - повече министър на труда или повече министър на социалната политика, защото има разлика. За съжаление отново въпреки много експертни аргументи отново виждаме, че този мастодонт Министерство на труда и социалната политика продължава да съществува в един много тежък за управление формат. Това министерство е изключително тежко за управление и в него има съвършено различни дейности. Трудът почти няма нищо общо с онези социални грижи. Час по-скоро трябва да стане това разделение, за да не се чувства в душевно разделение и самият министър", обясни Нейков.

По повод ТЕЛК-овете, бившият социален министър заяви, че е песимист: "Това е шестата, последна година преди да решим въпроса с ТЕЛК-овете. Трети министър, който се кълне, че ще го решат."

Въпросът с ТЕЛК-овете не може да бъде решен само в рамките на Министерството на труда и социалната политика, посочи той. По думите му там място има Министерство на здравеопазването, организациите на и за хора с увреждания и т.н.

"Час по-скоро всички трябва да седнат на масата. Ако министърът реши сам да го направи, нещо, което опита министър Калфин да направи и стана така, че не получи подкрепа, трябваше да даде заден ход и се отказа", добави Нейков.

Бившият социален министър коментира още и детските надбавки. Според него универсалността им е грешка - "не може да взимат едни и същи пари децата на безработните и децата на олигарсите".

"Грешката е, че продължаваме да отчитаме социалната политика по размера на похарчените пари", обясни той и добави, че това не е пътят.

Според него дългото майчинство е в ущърб на майката, на детето и на обществото. 

"Това, което беше направено през последните 2 години по отношение на пенсионната реформа всъщност не й помогна и няма да доведе до резултати. Всъщност ние дадохме възможност за увеличаване на дупката в бюджета на НОИ, а не за намаляването й", коментира Нейков и пенсионната реформа.