Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В руския допинг скандал има много политика, но и Русия е дала повод за проверките

Най-тежко е положението на МОК, защото каквото и решение да вземе, ще бъде обвинен, че е клекнал пред други, обясни доц. Ефрем Ефремов

22.07.2016 | 21:13 Редактор: Ирина Георгиева
В руския допинг скандал има много политика, но и Русия е дала повод за проверките

"Арбитражният съд потвърди член 21 от Правилника на Международната федерация по лека атлетика IAAF, който казва, че състезатели, чиято Федерация е наказана нямат право да участват на съответните състезания. Като цяло това е решението и елегантно върна топката в Международния олимпийски комитет (МОК). Правомощията на съда в Лозана нямат никаква власт или отношение към Международен олимпийски комитет. Той решава кой да допусне или не и защо. Първото решение ще е следващата неделя. Имат още една сесия на Бюрото на МОК на 30 и на 31 юли в Рио де Жанейро за последни решения."

Това обясни доц. Ефрем Ефремов в Денят ON AIR с Кузман Илиев по повод допинг скандала с руските спортисти. Според него има много политика, но и руската страна е дала повод за подобен тип проверки. За него е безспорно, че има двоен режим.

"Ястребите, които очакват решението на МОК казват руснаците да бъдат изхвърлени изцяло от игрите - това ще е един ярък сигнал към света, че няма да търпим употреба на допинг. Под ястребите има предвид САЩ, Канада, донякъде Германия и Великобритания", обясни доц. Ефремов.

Най-тежко е положението на МОК, защото каквото и решение да вземе, ще бъде обвинен, че е клекнал пред другия, посочи той.

"Ако изцяло изхвърли руската делегация от игрите, ще бъде обвинен в политика. Ако ги остави - ще кажат, че е клекнал на руснаците. Според мен ще има междинни мерки дипломатически, пак да участват руските лекоатлети, защото големите Международни Федерации нямат правно основание", добави той.