Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кои са основните конкуренти на Ирина Бокова за поста шеф на ООН?

Спекулира се, че комунистическият произход би могъл да бъде в тежест за Бокова, посочи Иво Инджов

21.07.2016 | 20:43 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са основните конкуренти на Ирина Бокова за поста шеф на ООН?

Ирина Бокова ще се бори основно с две други жени за поста на нов генерален секретар на ООН, а именно Хелън Кларк, която е бивш премиер на Нова Зеландия и аржентинският външен министър Сузана Малкора. Това коментира политологът и медиен експерт Иво Инджов в Денят ON AIR с Кузман Илиев. Той коментира и първият таен вот на Съвета за сигурност на ООН, който се проведе днес. 

"Това е една по-особена процедура - събират се 15-те страни-членки на Съвета за сигурност, от които 5 са постоянни - Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай. Другите 10 са на ротационен принцип. Събират се представителите на постоянните и на непостоянните членове на Съвета за сигурност. Всеки един от тях води по още един помощник и те изслушват, дебатират върху отделните кандидати като целта е да им дадат едни предварителни оценки с цел тези, които са получили по-слаби евентуално да се оттеглят. Тоест да има едно сито", обясни той.

Не е случайно че има много жени, които се борят за поста, посочи Инджов. По думите му през последните години много представителки от нежния пол са излезнали на политическата сцена на ръководни позиции. 

Ирина Бокова има голям опит като генерален директор на UNESCO, заяви политологът. Според него предимство е, че тя е от Източна Европа, а и е преживяла 25-те години на преход.

"Спекулира се, че комунистическият произход би могъл да бъде в тежест за Ирина Бокова, но все пак сме в XXI век и хората, политиците, децата не бива да бъдат съдени за делата на техните родители. А и още повече няма данни родителите на г-жа Бокова да са извършили нещо нередно", коментира Инджов.

Запитан каква е тежестта на президентските избори, политологът отговори така: "Политическото се дискредитира в България и партиите направиха всичко възможно политиката да стане мръсна дума и сега се намират цайтнот. Дори управляващата партия ГЕРБ след като не успяват да излъчи ... Може би ГЕРБ има най-големите шансове да спечели изборите, но в никакъв случай победата не е гарантирана, защото, ако чак септември се излъчи кандидат, това ще покаже на избирателите и известно незачитане."

И БСП е в голям дълг към избирателите, смята Инджов. Според него има износване на политиката, както и усещане, че само една политическа сила, а дори и коалиция от политически сили не може да се справи със задачата да спечели президентските избори. Трябва да има една по-широка обществена подкрепа и заради това на мода излизат гражданските кандидатура, добави той.

Политологът е съгласен с думите на премиера Бойко Борисов, че ако ГЕРБ загубят президентските избори, ще има предсрочни парламентарни избори. 

"Възможно е ГЕРБ да изгубят изборите (пояснение ред.), ако срещу техния кандидат излезе силна гражданска кандидатура, подкрепена от граждански структури, независими организации, авторитетни общественици и визирам конкретен граждански кандидат в левицата", добави Инджов.