Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борис Станимиров: Трябва да работим в друг режим, защото България го изисква

Страната ни е изправена пред много силни лични предизвикателства, обясни той в Денят ON AIR

20.07.2016 | 20:13 Редактор: Ирина Георгиева
Борис Станимиров: Трябва да работим в друг режим, защото България го изисква

Искри между премиера Бойко Борисов и лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод кой е най-натовец - малко се преувеличава и прилича на темата отпреди няколко дни за министъра и посланика - кой на кого е забранил да говори. Имаме много по-сериозни предизвикателства днес. Това коментира депутатът от ДСБ Борис Станимиров в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров.

"Ако трябва да коментирам темата в подобна безпрецедентна външнополитическа криза е много важно политическият елит да бъде консолидиран и да говори еднакво, в синхрон. Това важи, както за хората вътре в правителството, където е недопустимо да има нюанси на мнения, но ги видяхме през последните седмици, така, ако сме една нормална и силна държава би трябвало управляващите и опозиция да имат стиковани думички в такива моменти", обясни Станимиров.

Отговорност на всички политици и най-вече на лидерите - да има една добра комуникация между тях, която да не бъде през медиите.

Според него премиерът трябва да си даде сметка, че България вече не е в обикновената ситуация, в която е просто един редови член на ЕС и НАТО, който трябва да плува по течението с другите членове. По думите му страната ни е изправена пред много силни лични предизвикателства, които в по-голяма степен са към нас, отколкото към другите страни-членки.

"Ние не само, че имаме думата, но сме длъжни да я казваме на висок глас. Ние активно трябва да се борим за българска позиция и интерес не само в ЕС, но и в НАТО. Това означава концентрирана работа на всички институции и ясен дневен ред за какво се борим, как го постигаме и неговата защита в международните реформи", заяви Станимиров.

Трябва да работим в друг режим, защото страната го изисква, призова реформаторът. Според него положително е, че има наченки на такъв тип поведение - то се е проявило във външния министър Даниел Митов, който активно се е включил в срещата между европейските си колеги в Брюксел.

"В доста голяма степен тази крайна позиция на Европейския съюз, финалната позиция, с която излезе Съветът на външните работи беше под въздействието на българската позиция. Ето това трябва да е поведението", добави Станимиров.

България има интерес турското общество да бъде стабилно и да няма насилие, защото в противен случай има много високи преки рискове за нашата национална сигурност, коментира той по повод Турция. Според него саморазправите и насилието трябва да спрат, както и да се спазват базовите човешки права.

Запитан дали подкрепя обща кандидатура на Реформаторския блок за президентския вот, Станимиров отговори положително. Той обаче не изключва нова формация в дясно.

"За нас целите са да попречим на левицата по какъвто и да е начин, обединена, където също текат разговори за консолидация, дори да се доближи до възможността за президентската институция, защото тя е много важна. Точно заради това - освен кризата в Турция, има криза и в Украйна. Днес там също има политическо убийство. Тоест обградени сме от нестабилност и ролята на президента е огромна. Институционално това е човекът с огромно влияние върху отбраната и върху външната политика", обясни той.

Чуйте целия разговор в следващото видео: