Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Томов: Brexit-a е шанс за България!

Ефектът най-вероятно е, че ще се тръгне към много по-ускорена федерализация на Европа, прогнозира политикът

01.07.2016 | 20:16 Редактор: Ирина Георгиева
Александър Томов: Brexit-a е шанс за България!

Всяка загуба може да се превърне във възможност. За България има изключително голям шанс да влезе в сърцевината на финансова Европа и да се възползва от ситуацията. Това коментира политикът Александър Томов в Денят ON AIR с Кузман Илиев.

Има две възможности - първата новото новото правителство на Великобритания и премиер ще търсят нещо средно между Швейцария и Норвегия.

"Тоест много свързана с Европа икономически, много свързана финансово, но в рамките на някаква относителна независимост, каквато има Швейцария. Великобритания може да си го позволи това, защото няма да е добре, ако се разпадне", обясни Томов.

Ефектът най-вероятно е, че ще се тръгне към много по-ускорена федерализация на Европа, прогнозира политикът и уточни - "засилване на Центъра".

"Засилване на базата - Франция, Германия, Бенелюкс, Италия, Испания, Австрия. Разбира се има една опасност тук за нас - няма автоматично да се реши въпросът с тези, които не са готови за влизане в Еврозоната. Защото, ако се тръгне към ускорена федерализация, това ще струва много пари, но очевидно е освободена Европа, защото Великобритания винаги беше против", заяви той.

Влизането в Еврозоната е правилна крачка, но това решение има силна икономическа стойност и не може да стане така автоматично, заяви Томов. По думите му обаче страната ни не е изпълнила критериите за влизането, а само част от тях.

"Истината е, че на нас ще ни трябва преходен период. Ако мога да се поставя на мястото на министъра на финансите и на правителството, задължително трябва да се започне една вътрешна, правителствена програма за сближаване към Еврозоната по всички базисни финансови показатели. Това, което е проблем е, че ако другите тръгнат много бързо към федерализация, ние не трябва да оставаме на втора скорост, защото ще има и тя ще бъде отделена във времето", обясни Томов.

В момента в Еврозоната не ни искат, защото някой трябва да ни плати сметката, заяви той и уточни: "Влизането в една обща валута означава, че силните икономики ще трябва да плащат част от финансовите сметки на слабите икономики. Заради това не са готови всички".

Основният източник на растеж са еврофондовете и почти нищо друго за българския бизнес, посочи още Томов. "Влизането в една много федерализирана Европа с толкова голяма изостаналост на доходите, означава изтичане на млади хора", добави той.

Запитан колко ЦСКА трябва да има - той е категоричен - "Едно ЦСКА, един стадион, едни фенове. Кредитори, наследство, име, марка - трябва да се събере. Как да стане това? Трябва да реши Футболния съюз."

Чуйте целия коментар в следващото видео:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
vladislavpeichev@yah
преди 7 години
Браво на големия български икономист проф. Ал. Томов създал две важни фундаментални икономически теории - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и приложил ги успешно в Кремиковци и ЦСКА. Заслужава Нобелова Награда по икономика за разработките си. Сигнализирай за неуместен коментар