Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Светлин Танчев: Вече няма ляво и дясно, има прагматични неща

"Имаме желание и можем да преборим корупцията", каза депутатът пред Bulgaria ON AIR

30.06.2016 | 20:39
Светлин Танчев: Вече няма ляво и дясно, има прагматични неща

"БДЦ имаше доста забележки относно aнтикорупционния закон, но все пак го подкрепихме", каза депутатът Светлин Танчев в Денят ON AIR. По думите му коалицията се притеснява от анонимните сигнали. "Правя една аналогия на анонимните сигнали, които се предлагат в закона, с хакерска атака. Те задръстват сървъри и уебсайтове и така се получават много анонимни сигнали и искания в мрежата. Същото се получава ако искаме да задръстим съдебната система. Няма никакъв вариант системата да ги обработи и да се насочи точно, където трябва", поясни депутатът.

Танчев обясни, че подкрепата на закона е била, защото "това е сигнал към нашите партньори в Европа, че ние наистина имаме желание и можем  да се преборим с корупцията".Депутатът каза още, че това е основният аргумент, който фигурира почти във всеки доклад, който ЕК публикува спрямо България.

Всеки заслужа, работейки в правилната посока, адекватно и последователно, да бере плодовете на своя труд. Това каза Танчев за работата на Кунева.

Депутат обясни, че разделения в коалицията има, но това е, "защото нямаме подход към властта, нямаме й желание към днешна дата". "Трябва първо да поработим, а когато дойде време да жънем, тогава ще говорим. Сега други са си свършили по-добре работата от нас", посочи народният представител. 

По думите му в коалицията има експертиза, която им е начертала стратегия  и депутатите вървят по нея. "тази стратегия е за развитието на икономическа България", допълни той. 

В студиото на Кузман Илиев, гостът сподели, че разговорите с различните политически сили от управляващите, означават, че БДЦ търси диалог и общи идеи. "Не е важно кой от коя политическа сила е. Вече няма ляво и дясно. Вече има прагматични неща, неща които работят и такива, които са изпитани и не стават", обясни той.

По думите му всяка корпорация трябва да използва заемния ресурс, иначе  тя не използва адекватно финансите си. Това обясни Танчев по въпроса с дълга, който беше изтеглен преди време. 

По отношение Brexit, депутатът каза, че уважава желанието на английския народ."Това, което ще последва и може да случи с Европа и България, е много неясно към днешна дата и това е най-големият проблем", сподели гостът. Той смята, че пазарът на света е разклатен, като посочи показателите на борсите. 

По думите на Танчев в еврофондовете също има сътресения, защото Англия е дала 11 милиарда паунда за разграждането на ЕС. "Този ресурс отнякъде трябва да се запълни- дали от друга държава или от вдигане на икономиката, но той трябва да дойде отнякъде. Най- голямата несигурност е, че не знаем какво ще се случи. Ще тръгне ли да излиза Англия или няма", коментира депутатът. Според него ще се търси междинен вариант.

"Европа си прави бюджета на 7-годишни периоди. Преки заплахи за европейските средства, които България е договорила с ЕС до 2020 година, няма.", ясно обясни Светлин танчев.

За президентските избори, народният представител каза, че Народен съюз търси варианти да участва, но не еднолично. "Търсим качествения сериозен следващ президент", уточни гостът. Той допълни, че ако излезе правилният човек, "с мислене като моето, бих го подкрепил, без значение от коя партия е."