Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Овчаров за АЕЦ "Белене": Все още е най-икономически изгодният проект

Според него щеше да бъде много по-полезно, ако сега I блок на АЕЦ "Белене" работеше

27.06.2016 | 20:13 Редактор: Ирина Георгиева
Румен Овчаров за АЕЦ

"Не са верни приказките, че това е някакъв измислен проект. Проектът беше най-икономически изгодният, създаван и до момента е такъв." Това коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров в Денят ON AIR с Кузман Илиев по повод АЕЦ "Белене".

"Споразумението по начина, по който е подписано предвиждаше подписване на допълнително споразумения за извършване на определени дейности. Пет допълнителни споразумения бяха подписани по време на Тройната коалиция, след мен като министър. Девет бяха подписани по времето на ГЕРБ. Плюс 300 млн. евро, които бяха разплатени по времето на ГЕРБ. В самото споразумение, тази перспектива е много ясно разписана и заради са ни осъдили да плащаме, защото всичко си е съответната юридическа тежест", обясни Овчаров.

Бившият енергиен министър не е съгласен с тезата, "че плащаме стари сметки".

"Платени са 300 млн. евро. Последното Споразумение № 14 е подписано след спирането на проекта от ГЕРБ. Споразумение № 6, което удължава всички срокове, тъй като руснаците към 2009 г. са неизрядни и закъсняват с техническия проект на централата. Това споразумение на практика обновява всички срокове и на базата на това обновяване нас ни съдят е подписано по времето на ГЕРБ", уточни той.

"Тъжната истина е следната: Харчим огромни пари, над 1 млрд. и половина са похарчени, а да не броим тези 1 млрд. и половина, изхарчени още по времето на социализма. Сега ще платим още 1 млрд. и 200 -300 млн. лева, а нямаме нищо", добави Овчаров.

Според него щеше да бъде много по-полезно, ако сега I блок на АЕЦ "Белене" работеше, "вместо да имаме гьол плюс десетки тонове висококачествена стомана". По думите му плащаме заради това, че проектът е спрян. 

"Що се отнася за продажбите, предлагам да не бързаме. Чувам за някакви ирански блянове и че ще ги продаваме на бърза ръка в Иран. Дотолкова, доколкото имам информация реакторът не е същият и да се бяга пред вятъра преди да сме се доуточнили с руснаците какво има произведено и какво ще ни бъде предоставено, а да тичаме да продаваме нещо, което не сме произвели... Ние сме най-уникалната държава в света, която не произвежда ядрено оборудване, но продава. И то по-скоро разпродава на безценница", коментира ексминистърът.

Най-добрият вариант е да се възстанови и продължи проектът, заяви Овчаров и добави, че има играчи, които биха влезли в него - Русия и Турция.

По повод НЕК, Овчаров коментира, че няма пари да плаща, а и проблемите не са решени. Загубата в НЕК само намаля, понижиха се разходите, а и възможността да се източва.

В последно време не се говори за диверсификация, а за геополитическо слугуване и заравяне на огромни суми в земята, отговори Овчаров на въпроса дали проектът "Южен поток" може да бъде възстановен.

"Защото едни компании, които се бяха наточили да реализират Южен поток, сега по някакъв начин трябва да използват ресурсите, които така или иначе си създадоха. За една държава като България енергийната сигурност се гарантира чрез взаимозависимост. Тогава, когато през България преминават 30% от руския износ за Европа, 20% от руския износ на петрол. Русия да се съобразява и ние да сме по-сигурни", посочи той.

България е една от страните с ниска енергийна зависимост - около 50%, заяви Овчаров. Причината за това е атомната енергетика в България, плюс комплексът Марица Изток, обясни той. Според него не са ни нужни нови газопроводи и интерконектори.

Чуйте целия разговор в следващото видео: