Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

АУБ с нова лаборатория през септември

От университета са излезли студентски компании, обясни Страци Кулински

27.06.2016 | 20:55 Редактор: Ирина Георгиева
АУБ с нова лаборатория през септември

Нова лаборатория ще отвори врати през септември в Американския университет в България (АУБ). Тя ще е по образец на подобни в Харвард и Станфорд. Това съобщи председателят на АУБ в Благоевград Страци Кулински в Денят ON AIR с Кузман Илиев. По думите му имат студентски компании, които са излезли от университета и са "страхотно успешни", а за пример даде Телерик.

"Като образователна институция работим с бизнеса ръка за ръка. За нас е много важно да имаме студенти, които могат да допринасят за бизнеса, както и да сътрудничим с корпоративния свят и да наемат наши студенти", обясни Кулински.

Бизнес моделът на АУБ е доста по-различен от този на държавните университети, коментира той и уточни, че не получават субсидии и държавна помощ. 

Американският университет в България съществува вече 25 години в страната и иска все повече да разчита на себе си, да развива програми, които заедно с бизнеса могат да помагат за образованието и за продължителното обучение на мениджмънта в тези компании, заяви Кулински.

Разчитаме не само на моралната, но и на финансовата подкрепа на нашите студенти, които са по цял свят, отбеляза той. По думите му в България са най-добре платени и се реализират се навсякъде.

"Подходът е двустранен. Като академична подготовка, ние сме силни, защото издаваме дипломи, които се признават и в България, и в Щатите. При нас могат да се прехвърлят студенти, които учат в Америка, но и обратно е възможно. Като качеството на образованието, нивото наистина е високо. Най-големият ни разход е за заплати на преподавателите и за академичната програма. Но то си е инвестиция и ще продължаваме да инвестираме в тази сфера", обясни Кулински.

"Първите две години студентите от повечето специалности учат едни и същи предмети, но те са много различни - от Психология и Философия до Управление на човешките ресурси до Икономика и Статистика. След като започнат да се профилират могат да погледнат по един по-различен начин върху проблемите, с които ще се сблъскват в реалния живот", добави той.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
stadium_arcadium@abv
преди 7 години
Психологията не се предава като предмет от години, а за курс "управление на човешки ресурси" също за пръв път чувам.Нещо е дрънкал на поразия май, колкото да звучи впечатляващо. Сигурно не е отварял изобщо сегашния академичен каталог или играе по спомените си от университета от преди 10 години. Сигнализирай за неуместен коментар