Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Леа Коен: Европа се справя доста добре с конфликтите, идващи отвън

Обединението на Стария континент е трудно, но не непостижимо, коментира Коен в "Денят ON AIR"

27.05.2016 | 20:52 Редактор: Мария Аладжова
Леа Коен: Европа се справя доста добре с конфликтите, идващи отвън

Когато се говори за крайнодесни, обикновено се прави една голяма грешка, тъй като става въпрос за изключително разнородни тенденции с радикален характер, някои от които имат дясна идеология, а други пък лява. Така че аз бих казала, че това са популистки, екстремистки тенденции, които могат да се забележат в много страни в Европа, които обхващат както левия, така и десния сектор.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" българският писател Леа Коен в коментар за политическите процеси на Стария континент.

"Има различни нива на търпимост в Европа. Те са в зависимост не само от общата политическа култура на населението, но до голяма степен са и във връзка от целите и от цялата постройка на това какво разбираме ние като политика и какво искаме от политиката", посочи тя.

Според нея именно това стои в основата на обединението, не само в европейски, но и в национален план. От друга страна, подчерта писателката, обединението в Европа е изключително трудно предвид културните различия и разбирания на всеки един от народите, населяващи континента:

"Като се добави към това, че всяка европейска страна има проблемите на своите собствени конфликти, можете да си представите какъв конгломерат е това, не само от конфликти, които трябва да бъдат овладени, и аз смятам, че Европа се справя доста добре с тази изключително сложна обстановка и конфликтитте, които идват отвън".

Според Коен в България има три разнородни групи в управлението, а именно - група, която е насочила вниманието си към миналото на страната, втора група от прагматици, и трети, "вредни утописти", загледани единствено в бъдещето.

"Аз смятам, че е абсолютно необходимо, когато мислим за политика и за това, което трябва направим, да мислим за тези три въпроса - какви сме били, какви сме сега и какви искаме да бъдем", добави тя.