Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

САЩ е в основата на геополитическото разместване в света

Научени ли са поуките от Хирошима? Коментар на Нено Димов пред Bulgaria ON AIR

26.05.2016 | 21:07 Редактор: Луиза Божинова
САЩ е в основата на геополитическото разместване в света

Втората световна война е избила страшно много невоенни и от тази гледна точка тя е абсурдна. Опасявам се, че с напредване на времето ще избледняват спомените и проблемът от рецидив е възможен. 

Това каза Нено Димов от Института за дясна политика (ИДП) в предаването "Денят ON AIR" във връзка с историческото посещение на американския президент Барак Обама в Хирошима, където преди седемдесет години САЩ хвърлиха унищожителна атомна бомба, поставила началото на ядрената ера.

"За Хирошима не мога да кажа еднозначно, но отдалечавайки се от момента решенията изглеждат различни, но те трябва да бъдат взети. Не е ясно дали това решение е било правилно или грешно, но в края на краищата то довежда до прекратяване на Втората световна война", допълни Димов.

По отношение на това, че от Китай са казали, че на срещата ще се говори за икономика, Нено Димов заяви, че като втора икономика в света страната вероятно има достатъчно лостове да определя маршрути, но САЩ е икономика, която е по-голяма и тя ще задава дневния ред.

"САЩ прави няколко поредици от ходове, започвайки през Куба и минавайки през Близкия Изток и Иран. Очевидно е, че в момента има преразпределение в света. Очевидно е, че се извършва и геополитическото разместване на пластовете. Как ще се развие то не е съвсем ясно", коментира още Димов.

"Естествено е САЩ като най-голямата икономическа и военна сила да бъдат в основата на това разместване и на едни да се харесва, на други да не се харесва", добави той. По думите му нормално е китайците да искат да запазят някакъв вид статукво. "Друг е въпросът до колко икономиката им се развива действително силно. Според мен това е поредният балон, който предстои да се спука."

За ролята на НАТО и това, че става една доста силна организация, Димов посочи, че НАТО в момента е най-добрата организация, която гарантира сигурност, а най-големият нетен донор в нея е САЩ.

"Вероятно Европейският съюз ще трябва да повиши собствената си роля", прецени той.

Що се отнася до позиционирането на войски от НАТО, Димов смята, че е нормално те да бъдат в границата на една организация.

"Русия към този момент остава в ролята на регионална сила. В тази част на света има две военни регионални сили са Русия и Турция. Но трябва да погледнем не само като военна сила."

"Регионални конфликти със сигурност ще има и тук България трябва да бъде особено внимателна, защото за съжаление регионалните конфликти са в район, в който географски попадаме и ние", заключи Нено Димов.

Цялото интервю вижте във видеото: