Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Обратът на изборите в Австрия

Можем да наречем партията на Хофер и Фронт Национал партия доайен, коментира пред Bulgaria ON AIR депутатът от ПП "Атака" Магдалена Ташева

24.05.2016 | 21:02
Обратът на изборите в Австрия

Ситуацията в Австрия определено изправи на нож от една страна хората, а от друга - анализаторите и политически елити заради крайнодесния кандидат Норберт Хофер, който за малко не стане президент.  

Това коментира в Денят ON AIR Магдалена Ташева. По думите ѝ Партията на свободата и Фронт Национал във Франция, могат да бъдат наречени "партия доайен" в националистическото, патриотическото политическо движение, което е паневропейско.

Партията на свободата е създадена през 70-те години и не за първи път печели избори, припомни народният представител от ПП "Атака". 

Първият кабинет на партията даде тогавашния финансов министър Карл-Хайнц Грасер. И двата кабинета на Волфган Шусел от 2000 до 2007 г. бяха коалиции с Партията на свободата, защото брюкселската бюрокрация, която управлява ЕС, не уважава вота на народите в Европа.

За нея демокрацията е фасада , лъжа, смокинов лист, зад който да се нареждат картите, пешките, за да се върви към създаването на една свръхдържава ЕС, свръхфедерация и тоталитарна държава. 

Ташева сподели, че ПП "Атака" изповядва идеала на Шарл дьо Гол - нека да има сътрудничество, нека да има свободни зони, но при гарантирана равнопоставеност.  А това не се случва в секторите, в които има монопол, сектори като банки, военна промишленост и енергетика. "Там царува монопол и къртели", категорична е тя.

За изборите в Австрия, Ташева заяви, че никоя партия в Европа не е крайно дясна, а по-скоро има социоално-ориентирани партии.  Тя постави Партията на свободата в левоцентристкия сегмент.

Целта на популистки насочената политика е, привличане на аудитория, с цел на повишаване на социоалните разходи, повишаване на минимална работна заплата, на доходите през пътя на държавата. Това са неща, които са обичайни за популизма, който е трудно реализируем  и може да доведе до сериозни икономически сътресения, каза още Ташева. 

В навечерието на празника на славянската писменост и култура, Ташева поздрави  всички зрелостници и абитуриенти, като  им пожела на добър път.

"Нека попътен вятър да надува платната ви и не забравяйте, че от България по-хубаво място няма", допълни тя.