Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бежанци на талази от Турция? Няма да стане!

Експертът ген. Румен Миланов коментира какъв е план Б за справяне с емигрантския поток пред Bulgaria ON AIR

20.05.2016 | 20:44 Редактор: Луиза Божинова
Бежанци на талази от Турция? Няма да стане!

При един активен поток от бежанци ние сме първата бариера. Това безспорно поражда редица отговорности пред нас и като държава, и като членове на Европйския съюз (ЕС). Но когато говорим за поток от бежанци, оставам с впечатлението, че се създава усещането, че когато не се договори ЕС с Турция по отношение на визовия режим, от Турция ще настъпят на талази бежанци. Това сигурно няма да стане, защото турската държава има свотята отговорнност да регулира този процес.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" експертът по сигурността ген. Румен Миланов.

По думите му ние безспорно трябва да мобилизираме целия си ресурс за посрещане на един такъв поток, но той едва ли да е толкова мощен.

В жива връзка в предаването се включи и журналистът Весела Чернева:

"Ние от Европейския съвет за външна политика разглеждаме много внимателно това, което може да се случи, следим цифрите на влизащите, на подалите молби за убежище бежанци. На този етап не виждаме причина за тревога", заяви тя. "Европейската комисия (ЕК) смята, че ако Турция реши да не спазва ангажиментите си по отношение на бежанския поток, то тогава план Б ще е превръщането на Гърция в такъв голям буферен лагер, в който бежанците да могат да бъдат регистрирани, да подават молби за убежище и да могат да бъдат транспортирани до стараните, които желаят да ги приемат."

На въпрос дали има нужда от общоевропейска помощ, позовавайки се на германски доклад, Чернева каза, че през България е възможно да има усилен поток, но кой знае какви аргумемнти в полза на това твърдение няма. Според статистиката обаче има намаляване на натиска през последните месеци, абсолютно вследствие на споразумението.

Запитан доколко НАТО може да помогне за справяне със ситуацията, Миланов отговори, преди всичко рисковете пред нас са: преминаване през зелената и водната ни граница. "Може би в тази посока е възможна помощта на НАТО", посочи той. "Но ние безспорно трябва да имаме готовност за такава криза. Организираната престъпност (по отношение на трафик на бежанци) съм убеден, че ще се активира и тя ще бъде един катализатор на този процес", допълни ген. Миланов.

По отношение на частни охранителни отряди от българи, които гонят бежанци, експертът по сигурността каза, че е нормлно да има за и против и от една страна това изглежда доста патриотично, но такива самодейни подходи крият опасности.

"Това е едно изключително мощно огнище на конфликт, което е близко не само до България, но и до Европа. Аз съм убеден, че разузнавателните служби на държавите от ЕС следят тези процеси и мисля, че имат ясна представа за тях", каза още Миланов във връзка с това дали се следят процесите в Близкия изток.

По думите му сътрудничество между институциите в България и ЕС има и то функционира от доста време.

Цялото интервю вижте във видеото: