Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Промениха Изборния кодекс на коляно, нямаше дискусия

"На граничната бразда ли свършва българската нация?", попита от ефира на Bulgaria ON AIR Стефан Манов от "Гласувай без граници"

05.05.2016 | 19:29 Редактор: Тодор Петров
Промениха Изборния кодекс на коляно, нямаше дискусия

Убедих се, че промените в изборното законодателство почиват на грешни факти, аргументи, числа и събития във времето. Случващото се не отговаря на добрите практики в България. Преди имаше месечни дебати за промените в Изборния кодекс, а сега не са публикувани още стенограмите от заседанията на комисиите. Сменяха се и дописваха текстове на коляно.

Това заяви в Денят ON AIR Стефан Манов, който е част от инициативния комитет "Гласувай без граници". Според него няма основателни причини за приетите промени в Изборния кодекс, които ограничават вота на българите, живеещи в чужбина.

"Няма документи, които да сочат някакъв проблем. Демокрацията е по-силна от някакъв потенциален проблем", категоричен в Манов, според който държавата е трябвало да отложи поправките в Изборния кодекс и да ги подложи на по-сериозна дискусия.

"Когато се видя, че нещата не вървят добре, държавата трябваше да отстъпи. Да даде технологично време за дискусия. Коренната промяна е, че въведохме автоматичните секции. Там, където се е гласувало преди, автоматично се открива секция за следващите избори. Вотът в Турция намаля с 5% след въвеждането на тези секции. В САЩ избирателната активност нарастна три пъти, в Германия два пъти, както и в други страни", обоснова тезата си Стефан Манов.

"Къде е днес българската нация и свършва ли тя на граничната бразда или е и там, където живеят българи?" Този въпрос зададе към управляващите Манов и даде пример, че от 47 държави, членки на Съвета на Европа, едва 6 ограничават вота от чужбина.

Всичко по темата можете да видите във видеото: