Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трябва ли Валери Симеонов да подаде оставка?

Това коментираха Димитър Байрактаров, Константин Павлов и Мария Спирова в Денят ON AIR

04.05.2016 | 20:51 Редактор: Ирина Георгиева
Трябва ли Валери Симеонов да подаде оставка?

"Както на вас никой не ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници."

Това написа лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов в имейл до живеещата в Ню Йорк Елена Хамбарджиева, активистка в протестите срещу измененията в Изборния кодекс.

Заради този мейл от "Протестна мрежа" поискаха оставката на Симеонов. Повод е и изказването му по телевизия "Скат", в което заявява "Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина".

Оставката на Валери Симеонов може да бъде поискана само от тези, които са го избрали. Това заяви представителят от ПГ на ПФ Димитър Байрактаров в Денят ON AIR с Кузман Илиев. По думите му такова изречение, че "се мотаят българите в чужбина в краката на политиците, за да не могат да правят реформи" - няма. 

Никой не пречи или е забранил на българите, живеещи в чужбина да гласуват, изтъкна Байрактаров. Той подчерта, че такъв текст в закона няма.

"Трябва да го приемем в сферата на юридическите възможности. Нито един български закон няма приложение, в която и да е чужда държава. Тоест сега действащото положение, ако една държава откаже по искане на МВнР да даде разрешение за разкриване на секции къде ще се проведат изборите - те могат да се проведат само на местата, където са българска територия на дадената територия", отбеляза той.

Патриотът даде пример с Великобритания, която няма закон, който да го разрешава.

Според Константин Павлов, лидерът на НФСБ има "някои много тежки квалификации за българите в чужбина и за някои у нас, които не му правят чест". По думите му причините за искането за оставка са две: "Г-н Симеонов в момента е народен представител и има 4 хипотези, поради които един народен представител може да престане да изпълнява задълженията си. За съжаление единственият разумен начин г-н Симеонов да се извини на избирателите си за нещата, които наговори е доброволно да си подаде оставката и това искаме ние от него".

"Той направи две неща. Наруши чл. 67 от Конституцията, в който се казва, че народните представители не представляват само избирателите си, а целият български народ. Той изрично каза това за "мотаенето в краката", тоест той отдели българите в чужбина от тези в България", коментира Павлов.

"Второто нещо, което той каза е: "Стига с тази демокрация". А все пак трябва да се има предвид, че българската конституция е записано, че България е демократична държава с парламентарно управление и такова пренебрежение към демокрацията въобще не отива на един народен представител", посочи Павлов.

Промените в Изборния кодекс ще намалят избирателната активност, прогнозира Мария Спирова от Оксфорд. По думите й пада броят на българите гласували в Турция, а се увеличава този на далите вота си в други част на чужбина. Тя изтъкна, че с промените се цели да се намали активността на българите в чужбина.

Между 8000 евро и 12 000 евро струва разкриването на една секция в рамките на чужбина, на ЕС, посочи Байрактаров. И тук обаче Спирова и Павлов не се съгласиха. Те цитираха цифри на МВнР, според които излиза около "1800 евро на секция като голяма част от тази сума е за командироването на държавен служител до конкретната секция".

Чуйте целия коментар в следващото видео: