Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

По-сериозен дебат за КСО! Има апетити кой да управлява личните партиди

Петър Славов в Денят ON AIR коментира още доклада за КТБ, даряването на храна и силата на РБ

03.05.2016 | 20:39 Редактор: Ирина Георгиева
По-сериозен дебат за КСО! Има апетити кой да управлява личните партиди

Трябва да има по-сериозен дебат за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това коментира Петър Славов, депутат от РБ в Денят ON AIR с Кузман Илиев. 

"Ние с колегата Димитров поставихме въпрос към финансовия министър не се ли притесняват, че наистина парите на хората, спестявани години наред по индивидуални партиди изведнъж ще ги влеят в един общ пул и после няма да е ясно въобще кое на кого е и кой колко години може да ползва от тези средства, съответно от втората си пенсия", посочи Славов.

Реформаторът смята, че по-лошото е отпадането на възможността за унаследяване, което в момента го има.

"Става дума за доста пари. Истината е, че доста пари са се натрупали през годините по тези лични партиди и очевидно има апетити към тях кой да ги управлява и кой да ги разпорежда. Така че това са парите на хората и трябва да се чуе тяхното мнение, коментира още той.

Докладът за КТБ - публичен

Докладът за КТБ вече е публичен - това е една много добра новина, смята Славов. "Нали това е смисълът от този доклад - да има публичност и да стане ясно кой източи тази банка, какво се прави, за да се върнат в максимален брой от средствата обратно, за да се платят съответно депозитите на вложителите и т.н."

По думите на реформатора затова са направени и законодателни промени, за да се избегне отговорът на финансовото министерство: "Тази информация е конфиденциална"

"Но тук по-важното е, че освен докладът, който трябва да е достъпен, хората ще разберат най-после и какъв е бил неговият предмет, с коя компания точно е сключен, какъв е международният й опит - все тези важни неща, които ги пише в договора, но както се сещате е конфиденциален и за който също ни се отказваше информация. Така че с интерес, особено по втората част очаквам да прочета наистина синдиците каква информация ще предоставят", добави Славов.

Славов се надява леко завесата да се открехне и да се видят схемите, които са прилагани. "Оттам нататък нищо не пречи да се възложи допълнение към това разследване и да се ангажира тази или друга компания, която конкретно вече по конкретните лица, участващи в тези схеми да предприемат конкретни действия. Така че надявам се това да е само началото и да се продължи по този път към публичност и максимални усилия за връщане на източените средства."

Трябва да има последици за замесените лица, подчерта Славов. Според него сред извадените поуки са стрестестовете на банките, които в момента се правят.

"Струва ми се, че новият управител на БНБ подхожда доста сериозно и стриктно към този процес. Надявам се той да завърши до края на годината и да идентифицира например проблемни банки или области и да бъдат адресирани във възможен най-кратък срок, за да се избегнат подобни схеми", посочи той.

Даряването на храна - мисията (не)възможна

В момента в България режимът на даряването на храни е много по-утежнен и много по-скъп за бизнеса отколкото, ако я унищожи, отбеляза Славов. Той уточни, че от много години се знае за този абсурд и са правени много опити да бъде разрешен, но обикновено се удря на камък като Финансовото министерство казва - "сложно е, опасно е евентуално да няма злоупотреби". 

"Важното, което се надявам да разберат хората от министерство на финансите е, че хазната може много да спечели, защото тази храна дадена на тези хранителни банки ще бъде преразпределена на нуждаещи се хора и институции - все институции, на които държавата и Общините помагат и харчат пари за тази дейност. На практика може да се окаже, че държавният бюджет и Общините се облекчават и не само, че не се натоварват, а напротив - така че много се надявам този поглед да упражнят", поясни той.

Безспорно трябва да има контрол, но след като толкова много държави в Европа са го въвели и работи, очевидно има начин, отбеляза още Славов. По думите му трябва да се променят няколко закона - за ДДС, за корпоративното подоходно облагане, НАП. В момента има разписан законопроект, внесен в НС и чака да бъде разгледан.

Силата на реформаторите

Според последната парламентарна статистика, която излезе групата на реформаторите е най-активната в парламентарния контрол, посочи Славов. Според него тя е по-активна и от опозицията в лицето на БСП. Намираме и добър диалог с Гражданския съвет, заяви той и даде за пример електронното гласуване.

Задачата за единна кандидатура за президент обаче е трудна.

Чуйте целия коментар в следващото видео: