Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румънеца и Енчев в Денят ON AIR: Ценностната система на младите е нулева

Популярният рап-дует е организатор на "София Мези" - най-мащабният безплатен фестивал у нас

02.05.2016 | 23:28 Редактор: Ирина Георгиева
Румънеца и Енчев в Денят ON AIR: Ценностната система на младите е нулева

Разликата между изкуството преди и това сега - преди Христо Ботев не е имал S-класа и апартамент в Люлин 5, а се е борил за някакви идеали. В момента изкуството се базира на това - ако не караш автомобил последен модел, то ти не си звезда.

Това коментираха Румънеца и Енчев в Денят ON AIR с Кузман Илиев.

Ценностната система на младите хора е нулева, посочи Румънеца. По думите му те не уважават нищо, дори и себе си. "Нямат респект към учителите си и към хората, които ще им дадат това, от което имат нужда".

Изкуството се комерсиализира и в момента почти всичко е бизнес, добави Енчев. Според него много е крехък балансът между двете крайности - чиста форма на бизнес и чиста форма на изкуство,

"В България има 5 човека, които решават в комерсиалната музика какво да се случва и това са програмните директори. Половината от тях не разбират нищо от това. Ако има музикални критици, то това са 5 човека програмни директори на радиостанции, телевизии", посочи Румънеца.

Според Енчев това е малко нелепо, "защото не е честно скрит в едно кабинетче зад един компютър да решаваш съдбата на един изпълнител,  който сега прохожда или вече е утвърден".

Ролята на риалити форматите е чисто комерсиална - да печелят сами за себе си, коментира още Румънеца. 

"Но те не са измислени в България, а в чужбина. Там нещата работят по друг начин. Децата в тези формати у нас биват сдъвкани и изплюти. След това много боли", добави той.

Румънеца и Енчев са организатори на събитието "София Мези", което ще се състои между 5 и 8 май в Северния парк в София. Те благодариха за съдействието на Столична Община - район „Надежда" и район „Връбница".

"София Мези" е най-мащабният фестивал в България, посочиха изпълнителите. По думите йм това е и най-мащабното нещо, което са правили. Очакват повече от 70 000 души.

"София Мези" ще бъде 4 дни забавления за всички възрасти от 10 до 22 часа. Ще има музика, спорт и вкусна храна.

Чуйте целия разговор в следващото видео: