Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво е биткойн?

Това е първата децентрализирана крипто-валута, създавана някога и пусната през 2009 г., обясни Владислав Драмарлиев в Денят ON AIR

02.05.2016 | 22:49 Редактор: Ирина Георгиева
Какво е биткойн?

Биткойн валутата - това е първата децентрализирана крипто-валута, създавана някога и пусната през 2009 г. Това коментира експертът в областта Владислав Драмарлиев в Денят ON AIR с Кузман Илиев.

Какво я прави децентрализирана?

Фактът, че всички хора, които я използват обменят тази валута помежду си - биткойн без между тях да съществува някакво правителство или институция. Потребителите си я разменят помежду си и между тях не съществува централизиран посредник за разлика от банките, обясни Драмарлиев.

Защо е крипто-валута?

Защото е защитена от криптографски алгоритми. Сигурността на крипто-валутата не се осигурява само от криптографските алгоритми, а и от биткойн блокчейна. Напоследък много се говори за "блокчейн" технологията и искат да я използват за техните конкретни и специфични нужди, посочи Драмарлиев.

Блокчейн може да бъде представен като счетоводна книга, в която са представени абсолютно всички транзакции, които някога са се случвали в биткойн мрежата, коментира Драмарлиев. По думите му благодарение на това, че има хиляди копия по цял свят е много лесно да се провери дали лицето А има биткойни, за да ги изпрати на лицето Б.

Биткойн може да бъде представен като виртуалният еквивалент на златото. Зад него не стои определена институция, а то е ресурс, който съществува в природата, отбеляза Драмарлиев.

"Биткойн не е собственост на правителство, институция или конкретен човек, а е ресурс, който е ограничен, подобно на златото - само 21 милиона биткойна ще съществуват като се очаква всички биткойни да се появят на пазара около 2140 година. Това го прави и ценен, защото количеството му е ограничено", добави още експертът.

Чуйте целия коментар в следващото видео: