Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вярата и християнските традиции се завръщат в българина

"Авторитарният режим навреди на духовния живот на обществото", каза в студиото на Bulgaria ON AIR богословът Костадин Нушев

29.04.2016 | 20:03 Редактор: Тодор Петров
Вярата и християнските традиции се завръщат в българина

Десетилетията на атеизъм и авторитарен политически режим донесоха тежки и вредни последици в духовния живот на обществото ни. От друга страна, има тенденции за завръщане към вярата и възраждане на християнските традиции в българина.

Това заяви в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR богословът Костадин Нушев. Той сподели, че  при по-младите родители много по-трудно се предават духовните традиции. 

"От 25 години Българската православна църква пледира за обучение в религия, за да може децата да се запознаят с духовните основи на нашата култура. Но секуларизмът продължава да е антирелигиозен и антихристиянски. Присъства култът към държавата и обожествяването й. Когато водим дискусии за обучението на децата, има хора, които казват, че децата не трябва да познават истината. А училището трябва да се стреми именно към просветата и истината. Ако не учим децата да търсят истината, можем ли да ги подготвим да бъдат истински свободни?", коментира още богословът.

Костадин Нушев е на мнение, че при българите съществува прекалена търпимост, но когато усетим, че псевдо реформите подкопават дълбоките устои на вярата и културата, реакциите са видни. Той даде пример с избухването на ожесточения спор покрай предложението да се извади от учебната програма Паисий Хилендарски. 

"В православието има принцп, който се нарича традиция и обновление. Не само традиция, която става част от традиционното и модерното, а традиция, която постоянно се обновява. Българското православие може да помага отново на хората в нужда и те да станат по-солидарни. В днешно време това се случва трудно, макар че е започнал такъв процес. Виждаме какво прави отец Иван с приютите си, това е пътят", каза още Костадин Нушев за присъствието на религията в живота ни.

Вижте целия разговор във видеото: