Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Религията започна да приема познанието и науката за вид святост

Архиепископ Писаров коментира взаимодействието между религията и модерния свят в ефира на Bulgaria ON AIR

29.04.2016 | 20:31 Редактор: Тодор Петров
Религията започна да приема познанието и науката за вид святост

С появата на новото поколение и промяната в мисленето на хората, се ражда ново предизвикателство. Светостта не би трябвало да бъде свързана само с нравствения елемент. Познанието и науката вече се приемат за някакъв вид святост. 

Това обясни архиепископ Христо Писаров в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR в коментар на преплитането между религията и модерния свят на технологиите.

Според него християнството няма собственост, но е въплътило и дало значение на много неща. Архиепископът е на мнение, че се появяват различни философии, даващи познания, които църквата осмисля и предава постфактум. Това, което тя трансформира, след това става фундамент. 

"Християнството, мюсюлманството и еврейството са авраамически религии. Те са агресивни религии, но християнството омекотява агресията с присъстието на Исус Христос. В самото Евангелие няма намек за насилие и това дава нов тласък на новото движение, което се е повило преди 2 хил. години. Посланията на Христос са пацифистки. Самата култура на християнството е култура на волята", обясни Христо Писаров.

На въпрос дали религиите могат да владеят политиката днес, архиепископът отговори:
"Това е безспорен факт. Всеки религиозен текст носи политически послания, зависи как те се интерпретират. Например, нашият взор в момента е насочен само към радикалната част от исляма."

Вижте цялото интервю във видеото: